Megugrott a szálláshelyforgalom szeptemberben

-

A belföldi vendégek generálta forgalom 15 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel ezelőtti adathoz képest.


Szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 15,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Együttvéve 8,3 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az év kilencedik hónapjában 523 ezer külföldi és 487 ezer belföldi vendég 1,349, illetve 1,054 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégek száma az augusztusi 3,3 százalékos növekedést követően 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek számában 4,7-ről 15,4 százalékosra gyorsult az éves növekedés üteme.
A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 8,4 százalékkal nőtt, és 38,6 milliárd forintot tett ki. Ebből a szállásdíjbevételek 8,2 százalékos növekedéssel 23,1 milliárd forintot értek el. A vendéglátásból eredő bevételek 6,6 százalékos éves növekedéssel 7,9 milliárd forintra rúgtak szeptemberben.
A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal, 63,1 százalékra nőtt. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíjbevétel valamivel meghaladta a 12 ezer forintot, 6,7 százalékkal emelkedett tavaly szeptember óta. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 16 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2123 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben.