Orbán: Segíteni a menekülőket, hogy ott maradhassanak, ahol születtek

Fotó: MTI/MTVA / OOC

-

Az unió megháromszorozza azt a pénzt, amelyet az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került illegális migránsok mentésére fordított – döntöttek a menekültügy témájában tartott csütörtöki brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó résztvevői. Orbán Viktor megoldaná a problémát, ha rábíznák. Szerinte nem elég a határokat védeni.


Orbán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nyilatkozott az EU csúcsot követően, szerinte Európa határait meg kell védeni, de nem elég megvédeni, eközben olyan politikát is kell folytatni, amely segíti a menekülni vágyókat abban, hogy ott maradhassanak, ahol születtek.

A miniszterelnök megerősítette azt a magyar álláspontot, hogy jobb lenne, ha az uniós tagállamok maguk dönthetnék el, miként akarják megfékezni a menekülthullámokat. Jelezte egyúttal, hogy hamarosan megindítja a kormány az illegális határátlépőkkel kapcsolatos nemzeti konzultációt.

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozóra érkezésekor ugyanis azt mondta: „Mi azt gondoljuk, hogy ha ránk bízzák - mármint a Magyarországra érkező menekültekre vonatkozó szabályozás megalkotását -, akkor mi ezt megoldjuk". Szerinte ma a probléma az, hogy „olyan brüsszeli szabályok kötnek bennünket gúzsba, amelyek lerontják a menekültügyi kérdés magyar kezelésének a hatékonyságát". Ezért - folytatta - amellett érvel, "hogy a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet ahhoz, hogy megoldják a saját problémáikat. A közös problémák felmerülése esetén pedig Magyarország kész az együttműködésre.


Megtriplázták a tengeri mentés EU-s költségeit

A tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács rendkívüli találkozóját annak nyomán hívta össze Donald Tusk, a testület elnöke, hogy múlt vasárnap Líbia és Olaszország között felborult egy illegális menekültekkel zsúfolt hajó, és feltehetően mintegy nyolcszázan vesztették életüket.

Kimondták, hogy a Triton elnevezésű tengeri mentőműveletre eredetileg adott felhatalmazást nem kellett most kiterjeszteni, mert az eddig is vonatkozott az életmentő tevékenységre a nemzetközi vizeken is. Eddig ez 2,9 millió euróba került, ezentúl közel 9 millióval lehet majd számolni havonta. A művelet főként az olasz és a görög partok felé közeledő vízi járművekre összpontosít. Jelenleg 21 tagállam vesz részt benne, eddig hét hajót, négy repülőgépet, egy helikoptert és valamivel több mint 60 szakembert bocsátottak rendelkezésre.

A tagországok újabb hajókat, repülőgépeket és helikoptereket is felajánlottak az EU határőrizeti támogató ügynöksége, a Frontex által koordinált Triton művelethez.

Angela Merkel német kancellár az állam- és kormányfők tanácskozását követően azt mondta, hogy a találkozó „elsősorban a szolidaritásra és a felelősségre összpontosított".


Katonai akciók, egyenlőtlenül eloszló menekültek

Arról is tárgyaltak, hogy az EU-tagországok bevethetnek-e katonai eszközöket az embercsempészek hajóinak elpusztítására. Merkel azt mondta, hogy ez vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása vagy egy líbiai egységkormány felkérése alapján lehetséges, de hozzátette, hogy egyelőre egyik sem létezik.

Francois Hollande francia államfő a csúcstalálkozót követően közölte: hazája más országokkal együtt javaslatot terjeszt majd elő az ENSZ BT-ben, hogy a testület felhatalmazást adhasson az akcióra.

A német kancellár arról is beszélt, hogy a menekültek egyenlőtlenül oszlanak el a tagállamok között, öt országban nyújtják be a menedékkérelmek kétharmadát. Szerinte nem alkalmazzák minden tagállamban megfelelően az uniós menedékjog előírásait, nem mindenkit regisztrálnak ujjlenyomattal, holott kellene.