Megtört a csend: Észak-Korea újabb rakétát lőtt a tengerbe és ünnepel

Fotó: AFP / ED JONES

-

Phenjan szeptember óta nem tesztelte rakétáit.


Észak-Korea szerdára virradóra ballisztikus rakétát lőtt ki – jelentette a dél-koreai Yonhap. A rakétát Phenjan közeléből indították, és keleti irányba tartott. A kilövést megerősítette az amerikai kormány is, bár a Pentagon kezdetben óvatosan csak úgy fogalmazott: vélhetően rakétakilövést észleltek.

Szöul és Washington az egyelőre azonosítatlan típusú rakéta röppályáját elemzik – közölte a dél-koreai vezérkar. Szöul a feltételezett kilövésre válaszul "precíziós rakétacsapásokat" hajtott végre gyakorló célpontok ellen.

Mun Dzse In dél-koreai államfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését. Szöul szerint a rakéta 4500 kilométeres magasságba emelkedett és a fellövés helytől 960 kilométerre csapódott a tengerbe.

Japán, amely felett a legutóbbi észak-koreai rakéta átrepült, tiltakozott a kilövés miatt. A tokiói védelmi tárcája szerint lehetséges, hogy a rakéta Japán kizárólagos gazdasági tengeri övezetében csapódott be. Más források szerint a rakéta ezer kilométer után a Japán-tengerben végezte, miután nagyjából 50 percet repült. Az NHK tévé szerint Phenjan három rakétát is indított, ezek egyike csapódott a Japán-tengerbe.

Dél-Korea egyesítési minisztere, Cso Mjung Gjon éppen kedden közölte, hogy a jövő év kulcsfontosságú lesz Phenjan számára, mert a Kim-diktatúra megalapításának hetvenedik évfordulóját fogják ünnepelni. Szerinte Phenjan egy éven belül bejelentheti, hogy teljesítette atomprogramját, nukleáris arzenálja készen áll.

Észak-Korea hatodik nukleáris robbantását szeptemberben hajtotta végre, míg az idén két ballisztikus rakétát bocsátott fel. Tartózkodott ugyanakkor további provokációktól azután, hogy szeptember 15-én indított közepes hatótávolságú rakétája elrepült Japán felett.


Hozzászokni a gondolathoz

Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétájával, és már képes elérni az USA egész területét – jelentette be Phenjan. A nukleáris robbanófejjel felszerelhető, minden eddiginél nagyobb teljesítményű rakéta kilövését előző nap rendelte el az ország legfelső vezetője, Kim Dzsong Un. Észak-Korea azt állította, hogy "felelős nukleáris hatalom", hadászati fegyvereit pedig azért fejlesztette ki, hogy megvédje magát "az amerikai imperialisták nukleáris zsaroló politikájától és fenyegetésétől".

Észak-Koreának ugyanakkor be kell még bizonyítania, hogy sikerült minden technikai akadályt leküzdenie, beleértve a nukleáris robbanófej célba juttatását interkontinentális rakétával, de erre is sor kerülhet hamarosan.

Jeffrey Lewis a nemzetközi tanulmányok Middlebury Intézetének egyik vezetője azt mondta: "Nem kell szeretnünk, de hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel képes célba venni az Egyesült Államokat".

A mostani rakétakísérlet kihívás a Trump-kormányzatnak, amely nemrégiben helyezte vissza Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájára. A teszt egyben lerombolja a kérdés rendezésére tervezett diplomáciai erőfeszítéseket, fokozza a félelmet egy háborútól vagy egy esetleges amerikai megelőző csapástól, továbbá súlyos árnyékot vet a jövő évi phjongcshangi téli olimpiára Dél-Koreában.