Megtorpantak a lakásárak

Fotó: Getty Images / Mary Turner

-

Ötven-hatvan százalékos áremelkedést könyvelhettek el az elmúlt másfél évben az ingatlantulajdonosok – ennek most már vége. Csökkenésről ugyan nincs szó, de a dinamikus emelkedés megtorpant.


A globális gazdasági válság okozta sokkot az ingatlanpiac heverte ki a leglassabban. Az árak először tavaly kezdtek mozgásba lendülni – s noha elmaradtak még a válság előtti szinttől, azért a panellakások átlagosan több mint 60 százalékkal, a téglalakások 50 százalékkal lettek drágábbak Magyarországon. A családi házak ára csupán 11 százaléknyit növekedett. A szárnyalás azonban véget ért: idén már csak 1-2 százalékos emelkedést regisztráltak mindegyik ingatlantípus esetén.Az ingatlannet elemzése szerint a lakások értékesítése már nem olyan egyszerű feladat, mint néhány hónappal korábban. A kereslet az év első hónapjaiban visszafogottabb volt, mint korábban, a piaci viszonyok kiegyenlítettebbé váltak. Az árak viszont magasak maradtak, ennek következtében az értékesítési idő hosszabb, az ingatlankeresés kicsit könnyebb, míg az eladás nehezebb lett. A kereslet stagnálása az árak megtorpanását eredményezte, ez azonban mindössze annyit jelent, hogy


megálltak az eddig tapasztalt magas szinten, csökkenésről nincs szó.

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok), valamint az új építésű ingatlanok forgalmi adójának drasztikus, 5 százalékra történő csökkentése az elemzők szerint még mindig nem fejtette ki igazán a hatását az ingatlanfejlesztésekre. Az azonban már most látszik, hogy a használt és új lakások közötti árkülönbség csökken. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a használt lakások drágulása megállhat, az új lakások túlkínálata esetén pedig utóbbiak négyzetméterára csökkenhet.


A panellakások ára nőtt meg a legjobban


Az egész évet nézve legfeljebb 8 százalékkal lehet több adásvétel, mint egy évvel korábban – ami bár töretlen piaci növekedést jelez, még mindig messze elmarad a 2008 előtti, éves szinten 320 ezres tranzakciószámtól.