Megtiltotta az otthoni netezést Rakkában az Iszlám Állam

-

Az Iszlám Állam - leszámítva az internetkávézókat - egész Rakkában betiltotta a net használatát - közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.


A dzsiádisták szíriai fővárosának számító Rakkában terjesztett felhívás szerint az Iszlám Állam mindenkit arra kér, szüntesse meg otthonában az internetes kapcsolatot. A dokumentum szerint a lakosságnak vasárnaptól számítva négy napja van arra, hogy igazodjon az új szabályokhoz.


Ez az intézkedés egy újabb kísérlet a szélsőségesek részéről annak elhallgattatására, ami az észak-szíriai Rakkában történik - vélekedett az OSDH. A londoni székhelyű szervezet közlése szerint a dzsihádisták jelenleg az internetkávézókat járják azok után kutatva, akik információkat szivárogtatnak ki a városban uralkodó helyzetről, valamint az Iszlám Állam igyekszik elvágni a kapcsolatot a külföldi harcosok és családtagjaik között is.
Utóbbi törekvés mögött a terrorszervezet azon félelme áll, hogy a mellé szegődött külföldiek esetlegesen haza akarnak majd térni - vélekedett az OSDH.


Hamarosan ilyen merész felvételek sem kerülhetnek ki Rakkából


Az Iszlám Állam Szíria északi és nyugati részén, valamint a szomszédos Irakban is hatalmas kiterjedésű területeket vont ellenőrzése alá, ám az utóbbi hónapokban több vereséget is elszenvedett.


A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia hétfőn bejelentette, hogy majdnem teljesen ellenőrzése alá vonta az ország északkeleti részén fekvő el-Haszake városát. A milícia a Bassár el-Aszadhoz hű erők rovására terjesztette ki fennhatóságát a település felett, amelyen a múlt hónapig a szíriai kormányerők és a kurdok közösen osztoztak.

Haszakénak a kormányerők által ellenőrzött része ellen nemrég az Iszlám Állam is támadást indított. Az állami televízió hétfőn ugyanakkor azt közölte, hogy a hadsereg Haszakéban sikeresen bekerítette az Iszlám támadóit, és sokukkal végzett.