Megteltek a fővárosi intenzív gyermekosztályok

Fotó: MTI/MTVA / Mihádák Zoltán – képünk illusztráció

-

A tiszti főorvos előre láthatóan a jövő hét közepéig nem engedi, hogy máshol ellátható intenzív ellátást igényló beteget a régióba hozzanak.


Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztető-gépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermek intenzív ágyak. A szaktárca tájékoztatása szerint amióta az Országos Mentőszolgálat végzi az intenzív ágyak nyilvántartását, most fordult elő először ilyen szükséghelyzet - írja a Népszava.

A közvetlen kiváltó ok az, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő és kisgyermek korú, azonnali lélegeztetésre szoruló bronchiolitises (vírus okozta hörgőgyulladásos) betegek száma. A minisztérium prognózisa szerint a korlátozást várhatóan a jövő hét közepéig tartják fönn. A tárca azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az égési és a speciális szakellátást igénylő gyermekek számára, továbbra is biztosítják az ország egész területéről az ellátást a fővárosi kórházak.

A lapnak névtelenül nyilatkozó mentős azt mondta: naponta 4-5 olyan gyerekük akad, akit a fővárosi intenzívre kellene szállítani, de most számukra a megyén kívül kell helyet keresni. A Közép-magyarországi Régióban a szükségesnél amúgy is kevesebb az autó, az intézkedés miatt meghosszabbodott menetidővel így még tovább szűkül a mentőkapacitás.

A főváros területén hat gyermekkórházban van intenzív ellátás összesen 36 ágyon - a lapunk birtokába került ágynyilvántartási adatok szerint - szerdán este ezekből mindössze egyetlen volt szabad, a Bethesdában.