Megtartják a veszélyes balatoni átkelést

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A jogszabályok alapján nem tiltható be a vállalkozás. Mindenki saját felelősségére vesz részt rajta.


Megtartják a Balaton-átcsúszást Badacsony és Fonyód között. A bizonytalan időjárás miatt csak szombat reggelre dőlt el, hogy megrendezik a eseményt – mondta Kardos Gábor ötletgazda. Pénteken még köd volt a fonyódi térségben, és fennállt a veszélye, hogy ha szombaton is nagy köd lesz, le kell fújni az eseményt. Szombat reggel azonban megfelelőnek bizonyultak a látási viszonyok, a meteorológiai központ szerint egy kilométernél nagyobb a látótávolság, és nagyobb köd nem várható.

A Balaton-átcsúszáson a Badacsony és Fonyód közötti 5,2 kilométeres távot vízimentők biztosításával tehetik meg a jelentkezők a tó jegén, az északi partról indulva. Bakancs és korcsolya (vagy jégszörf, kite, jégvitorlás), kötél és tájoló, továbbá feltöltött telefon vízmentes tokban – ezeket kérték a szervezők. Ajánlott még a síbot, jégszög, mentőmellény és neoprén aláöltözet is.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője azt mondta, hogy "a Balatonátcsúszást mint programot


alapvetően nem ajánljuk, mert kockázatosnak tartjuk, de nem tiltjuk megfelelő körülmények esetén".

Megfelelő jégvastagság és megfelelő látási viszonyok mellett nem tiltható meg az esemény, de mindenki saját felelősségére vehet részt rajta.

A szervezőkkel és az eseményt biztosító Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával konzultáltak arról, miként lehet a tömegrendezvényt biztonságossá tenni, és az esemény folyamán is folyamatos kapcsolatban lesznek. A vízirendészet adatokat kér a szervezőktől a résztvevők indulásáról, mozgásáról és célba érkezéséről.