Megtámadtak két hitelesített népszavazási kérdést, így a Kúria dönt

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor / MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

Jogorvoslati kérelmek érkeztek a „rendszerbontó népszavazásnak” a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által két hete hitelesített két kérdésével kapcsolatban, így a Kúria dönt arról, indulhat-e aláírásgyűjtés a kamarai tagdíj és a tankötelezettség ügyében. A „rendszerbontó népszavazás” kezdeményezői közben új lépésre szánták el magukat.


A Nemzeti Választási Iroda megerősítette az MTI információját, hogy a jogorvoslatra nyitva álló határidő utolsó napján, csütörtökön mindkét, az NVB által hitelesített népszavazási kérdés kapcsán bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be.

A március 15-ei civil demonstráción bejelentett 19 „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezés közül két kérdést hitelesített március 25-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB úgy ítélte meg, a két kérdés megfelel az alaptörvényben és a népszavazási törvényben foglalt előírásoknak, így azokban lehet országos ügydöntő népszavazást tartani.

A két hitelesített kérdés a következő volt:


Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?;

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

Az NVB hitelesítő határozatával szemben csütörtök 16 óráig lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani, ilyen mindkét kérdés vonatkozásában érkezett is a határidő utolsó napján.


Ez tehát azt jelenti, hogy a két kérdés a Kúria elé kerül, amelynek 90 napja van dönteni arról, lehet-e a két kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatait, akkor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és a szervezőknek négy hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.


Tegnap az NVB egy harmadik kérdést is „átengedett”, azt, amely alapján nyilvánosak lehetnének a politikusokkal egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatai is. Erről még nem tudni, a Kúria elé kerül-e.


A népszavazás kezdeményezői a két kérdésük ügyében benyújtott felülvizsgálati kérelmekre még nem reagáltak, viszont jelezték, hogy holnap ismét a nyilvánosság elé állnak, mivel


mérlegelve a jogi- és politikai lehetőségeket – újabb lépésre szánták el magukat.