Megtámadták a kormány népszavazási kezdeményezését

-

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn hagyta jóvá a kötelező kvótáról szóló kérdést, így a Kúria dönt a népszavazás sorsáról.


Rogán Antal miniszter szerdán nyújtotta be a kormány népszavazási kérdését, mely úgy szól, „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”. Mint azt megírtuk, a kormány heteket töltött azzal, hogy kitalálja a jogilag legmegfelelőbb verziót, hiszen nemzetközi szerződésbe ütköző kérdésről nem lehet népszavazást tartani. A kormány szerint így viszont erről szó sincs.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) úgy ítélte meg, a kérdés megfelel a törvényi követelményeknek, így hitelesítette azt hétfő délután. A határozatot máris megtámadták - derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról -, így a népszavazásról a Kúriának kell döntenie. A felülvizsgálati kérelmet öt napon belül kell továbbküldeni, a Kúriának pedig onnantól számítva 90 napja van döntést hozni.

Korábban a Liberálisok és a PM is jelezte, bíróságon támadja meg az NVB döntését.


Jávor Benedek felülvizsgálati kérelme

Reggel be is adtam felülvizsgálati kérelmemet a kvóta-népszavazás ügyében, részletes jogi indoklással, hogy miért ütkö...

Közzétette: Jávor Benedek – 2016. március 1.

A Fidesz szerint bevándorláspártiak támadták meg a népszavazást

A Fidesz szerint azok, akik megtámadták a népszavazást, Brüsszellel együtt bevándorlókat akarnak betelepíteni Magyarországra, a magyar emberek megkérdezése nélkül.

A párt szerint ugyanazokról van szól, akik meg akarták akadályozni a határzárat, a bevándorlási szabályok szigorítását és a határ erősebb védelmét.


Se a magyar baloldalnak, se az az EU vezetőinek nincs joga eldönteni a magyar emberek helyett azt, hogy milyen országban akarnak élni, kikkel akarnak együtt élni és akarják-e, hogy Budapestből is Kölnt csináljanak.