Megtalálták minden idők legöregebb fehérjemaradványait

Fotó: Ismar Carvalho

-

Egy 195 millió éve élt dinoszauruszban tárták fel a molekulákat.


A paleontológusok fehérjemaradványokat találtak egy 195 millió éve élt lufengosaurus (Lufeng-gyík) bordacsontjában. A kora jura korban élt dinoszauruszban talált fehérje a valaha feljegyzett legöregebb lágyszövet-maradvány – jelentették be a kutatók.

„Kimutattuk fehérje jelenlétét, amely egy 195 millió éves dinoszauruszban maradt fenn, és amely mintegy


120 millió évvel idősebb, mint az eddig feltárt hasonló maradványok

– mondta Robert Reisz, a Torontói Egyetem paleontológusa, a felfedezésről szóló tanulmány társszerzője.

Ezek a molekulák lehetővé teszi, hogy a szakemberek tanulmányozzák a bolygónkról régen kihalt állat szervezetének működését, anyagcseréjét – olvasható a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányban.


A kicsi is nagy volt

A kollagén fehérjére egy, a kora jura korban Kínában élt Lufeng-gyík bordájának kicsiny vérereiben bukkantak. A növényevő, hosszú nyakú állat a legelterjedtebb dinoszaurusz volt a térségben, még a kisebbek hossza is elérte a 9-10 métert.

A kanadai professzor és Li Jao-Csang, a Tajvani Nemzeti Szinkrotronsugár Központ kutatója az ősi fehérjét rövidhullámhosszú fotonokkal vizsgálta. Ezek behatolnak az anyagba, és kölcsönhatásba kerülnek az atomokkal. A technika úgy teszi lehetővé az anyag vizsgálatát, hogy a fosszília más részei, például a csontok nem sérülnek. Azt is lehetővé teszi, hogy még öregebb fehérjéket fedezzenek fel.

A Lufeng-gyík kövületében feltárt kollagén fehérje jóval öregebb, mint az eddig talált legidősebb fehérjék. Amerikai kutatók a múlt héten jelentették be, hogy egy 80 millió éves hadrosaurus (kacsacsőrű dinoszaurusz) maradványából izoláltak kollagént.