Megtalálták Knut, a jegesmedve halálának igazi okát

Fotó: AP / Maya Hitij

-

A népszerű jegesmedve 2011 márciusában a berlini állatkert látogatóinak szeme láttára lett rosszul, beleesett a medencébe, és megfulladt.


A berlini állatkert egykori jegesmedvéje négyéves korában, 2011-ben hirtelen epilepsziás rohamot kapott, amelyet agyvelőgyulladás okozott; ez utóbbit most az immunrendszer téves reakciójára vezették vissza egy új tanulmány készítői.

Harald Prüss neurológus, a német neurodegeneratív megbetegedések központjának kutatója, kollégáival újra megvizsgálta a jegesmedve agyából vett mintákat. Eredményeiket a Scientific Report című tudományos lap aktuális számában tették közzé.

Az úgynevezett NMDA-receptor elleni immunrendszeri válasz okozta agyvelőgyulladást néhány éve írták le Amerikában, és eddig csak embereknél mutatták ki. Ennél a betegségnél az immunrendszer ellenanyagai a tanulás és az emlékezés agyi kulcsterületeit támadják meg.


„A szervezet védekező rendszere saját maga ellen fordul. Ahelyett, hogy betegségek ellen harcolna, az ellenanyagok a szervezet saját idegsejtjeit károsítják, emiatt epilepsziás rohamok, hallucinációk és a demencia tünetei is felléphetnek” – magyarázta Prüss.

A lipcsei Állattani Kutatóintézet (IZW) már 2014-ben nyilvánosságra hozta, hogy Knutnak agyvelőgyulladása volt, az azonban nem volt világos, vírus vagy baktérium okozta-e a betegséget. A boncolási jegyzőkönyvben leírt „agyvelőgyulladás, kórokozóra utaló nyom nélkül” felkeltette Prüss gyanúját.


Knut, a jegesmedve emlékére Németországban érmet bocsátottak ki és bronzszobrot is állítottak.