Megtalálták Besenyei Péterék utódait

Fotó: MTI / Marjai János

-

A műrepülő legenda Besenyei Péter és a 2015-ös világbajnok Paul Bonhomme helyét két tehetséges fiatal pilóta veszi át a 2016-os Red Bull Air Race világbajnokságon: a Master Class két új indulója a cseh Petr Kopfstein és a szlovén Peter Podlunsek lesz.


Az idén is tovább folytatódik a Red Bull Air Race versenysorozata: a műrepülő pilóták idén hét országban, nyolc helyszínen szállnak versenybe. Az új amerikai és német állomások és a technikai újítások mellett az indulók között is változás lesz: a Master Class mezőnyéhez idén két új tehetséges pilóta csatlakozik, akik rátermettségüket többször bizonyították már a Challenger Cup versenyzőiként. A szlovén Peter Podlunsek és a cseh Petr Kopfstein Besenyei Péter és Paul Bonhomme helyét veszi át a világ 14 legjobb pilótái közt.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy csatlakozhatok a Master Class különleges pilótáihoz. Az első szezon a tanulásról, tesztelésről és a finomhangolásról szól majd, azon leszünk a csapatommal, hogy a lehető leghamarabb versenyképessé váljak. Izgalmas, de nehéz és kihívásokkal teli időszak lesz” – mondta Kopfstein.


Petr Kopfstein


Szintén újoncként mutatkozik be idén Peter Podlunsek, a Master Class történetének első szlovén pilótája. A nyolcszoros nemzeti műrepülő bajnok négy alkalommal állt már a Red Bull Air Race Challenger Cup dobogóján, sőt a 2015-ös bajnokságon második helyezett lett. „Valóra vált álom, hogy csatlakozhatok a Master Classhoz. Nulláról indulunk, így először meg kell tapasztalni, hogy tudunk együttműködni a csapattal, hogy aztán esélyem legyen a mezőnyben. A stratégiánk az okos és biztonságos repülésen alapul” – mondta Podlunsek.


Peter Podlunsek


Az ausztrál Matt Hall 2009 óta aktív tagja a Red Bull Air Race versenysorozatának, első szezonját bronzéremmel zárta, mára pedig ő a Master Class egyik legsikeresebb pilótája. Hall pályafutása csúcsaként gondola arra az évre, amikor csatlakozott a világbajnokság mezőnyéhez. „Ezáltal váltam azzá a pilótává, aki ma is vagyok. Két éve követem figyelemmel a Challenger Cup versenyzőit, és lenyűgözött a pilóták fejlődése és hozzáállása. Peter és Petr egyértelműen bizonyítottak, nagyon várom már, hogy csatlakozzanak hozzánk a Master Classban” – mondta Hall.


Az idei mezőny:

Hannes Arch (AUT)
Kirby Chambliss (USA)
Matthias Dolderer (GER)
Michael Goulian (USA)
Matt Hall (AUS)
Nicolas Ivanoff (FRA)
Petr Kopfstein (CZE)
Nigel Lamb (GBR)
Francois Le Vot (FRA)
Pete McLeod (CAN)
Yoshihide Muroya (JPN)
Peter Podlunsek (SLO)
Martin Sonka (CZE)
Juan Velarde (ESP)


A versenynaptár:

1. Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi (március 11–12.)
2. Spielberg, Ausztria (április 23–24.)
3. Japán (pontos helyszín és időpont később)
4. Budapest, Magyarország (július 16–17.)
5. Ascot, Anglia (augusztus 13–14.)
6. Németország, Lausitzring (szeptember 3–4.)
7. Indianapolis, Indiana, Egyesült Államok (október 1–2.)
8. Las Vegas, Nevada, Egyesült Államok (október 15–16.)