Megtalálták az első interszexuális ember csontvázát

-

Időszámításunk kezdete után 50 és 70 között élhetett az az ember, akinek a DNS-éből most kiderült, hogy bár csontváza női csontváz, férfi kromoszómákkal rendelkezett – írja a Mirror.


A csontokat 1979-ben ásták elő Dél-Londonban, de a DNS-eket csak most küldték el Kanadába, a McMaster Egyetemre analízisre. Itt az i. sz. 50 és 70 között élt személy fizikai tulajdonságait, a nemét és mitokondriális DNS-e alapján a származását is meg tudták határozni.


Kiderült, hogy bár az illető minden bizonnyal jómódú nőként élt – a testalkata női testalkat, és a sírjába vele együtt egy kancsót és az ékszerét is eltemették –, férfi kromoszómákkal is rendelkezett. Azaz nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként.

Azt is meg tudták állapítani, hogy talán 26 és 35 éves kora között halt meg, sötétbarna haja és barna szemei voltak, és fogíny-megbetegedésben szenvedett. A kanadai egyetem kutatói még a származását is egészen pontosan meg tudták jelölni: az ókori személy London első lakosainak egyike lehetett, és feltehetően a római invázió alatt élt. A kutatók szerint észak-európai felmenői voltak.