Megtalálták Arisztotelész sírját

-

Az ókori görög városban, Sztageirában ásatásokat végző görög régészek bejelentették, hogy megtalálták Arisztotelész sírját.


A Szaloniki Arisztotelész Egyetemen rendezett nemzetközi konferencián mutatták be feltárásaikat a szakemberek, hangsúlyozva, hogy a 2400 éves sír feltárása a térségben 20 éve folyó régészeti kutatások legfontosabb eredménye – adta hírül csütörtökön a The Greek Reporter című görög napilap honlapja.


Arisztotelész a közép-makedóniai térségben fekvő Sztageira városában született Kr. e. 384-ben, és Khalkiszban halt meg Kr. e. 322-ben. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy Khalkiszban temették el őt, de a régészek bizonyosak abban, hogy a Sztageira ásatási helyen feltárt sír a görög filozófusé. Két irodalmi forrásban is utalások vannak arra, hogy szülővárosának lakói elhozták a hamvait Khalkiszból.

A kupolával borított dombsírnak van egy márványszintje a hellenisztikus korból. A sír az egykori Sztageira központjában, az agora közelében fekszik.


Nagy Sándor Bukephaloszon az isszoszi csatában (Kr. e. 333); mozaikrészlet (Kr. e. 250 körül)


A régészek szerint a nyilvánvalóan középület jellegű síremléket sietősen húzták fel, és csak később építették minőségi anyagokból a márványszintet. A síron kívül található egy oltár is. A sír kupolája 10 méter magas, a négyzet alapú szintet egy bizánci torony öleli körül. A félkör alakú fal két méter magas. A sír bejáratához egy járda vezet azok számára, akik le akarták róni kegyeletüket a görög filozófus előtt.

A feltáráson találtak továbbá agyagedényeket és ötven darab pénzérmét Nagy Sándor korából.

A bizánciak megsemmisítették a sír épületét, és egy négyzet alapú tornyot építettek a helyére.

Arisztotelész a modern európai tudomány atyja és előfutára. Mesterével, Platónnal együtt a nyugati kultúra legnagyobb hatású gondolkodói között tartják számon. Ő volt a makedón hadvezér, Nagy Sándor nevelője.