Megtalálták Afrika legmagasabb fáját

-

Akár félezer éves is lehet az óriási növény. Húsz év után tudták pontosan megmérni a magasságát.


Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró egyik lakatlan völgyében találták meg a kontinens legmagasabb fáját: a 81,5 méteres Entandrophragma excelsum a mahagónifélék családjába tartozik.

Andreas Hemp, a Bayreuthi Egyetem munkatársa a tanzániai vulkánt kutatva 20 éve talált az óriásfák egy csoportjára, de csak a közelmúltban tudták pontosan megmérni őket. 2012 és 2016 között lézerrel mértek meg 32 fát, amelyek közül a 10 legmagasabb 59,2 métertől 81,5 méterig terjedt. Törzsük átmérője 0,98 és 2,55 méter közötti. A német tudós az adatokból arra következtetett, hogy a fák 500-600 évesek lehetnek.

Az óriásfa fontos szerepet játszik a hegyvidék gazdag ökoszisztémájában, páfrányok és más növények bújnak meg rajta. „Ezek a fák olyanok, mint egy város az erdőben” – mondta Hemp. A fák élőhelyeit azonban már megtizedelte az illegális fakitermelés. A kutatók javasolják, hogy a völgy kapjon védelmet, és csatolják a szomszédos Kilimandzsárói Nemzeti Parkhoz.

A világ legmagasabb fái az észak-amerikai kontinensen nőnek. A kaliforniai Redwood Nemzeti Park egyik mamutfenyője 115,6 méter, de Ausztráliában is találtak már 100 méter magas eukaliptuszt.