Megtalálták a videojátékok Trójáját

Fotó: Digital Game Museum / Digital Game Museum

-

HÁTTÉR

Évtizedek óta pletykálták, hogy a videojáték-piac 1983-as összeomlása során az Atari egy nagyobb raktárkészletnyi értéktelen játékkazettát temetett el Új-Mexikóban. A játékokat eltemető munkásokat ugyan nem nyilazták le, de senki sem jegyezte meg, hol volt a gödör.


A játékkazettákat már keresték egy ideje, de senki nem tudta pontosan, hogy a tizennégy teherautónyi játékot elnyelő szeméttelep pontosan hol volt. A New York Times korabeli cikke csak a várost jelölte meg, az Új-Mexikóban található Alamogordót. A történetet az Atari soha nem erősítette meg, bár mindenki tudni vélte, hogy a lap a valóságot írta meg. A kisváros szeméttelepe viszont elég nagy ahhoz – 30 évig használták –, hogy nehéz legyen megtalálni a kazettákat. A keresgélést végül egy videojátékos dokumentumfilm büdzséjéből sikerült elindítani. A feltárást végző csapat sejthette, hogy jó helyen ás, mert több amerikai forgatócsoportot is meg tudtak hívni, hogy az első markolócsapástól dokumentálják az Atari-sír kibontását. A legendásan rossz – így kell elképzelni – E.T. mellett más játékokat és hardvereket is talált a csoport. Ha nem is egy egyiptomi királysírt ástak ki, a videojáték-kultúra egyik nagy rejtélyét megoldották.


"Találtunk valamit" - egy csomó horror kezdődik így


Prototípusok is előkerülhetnek

Az ásatás teljes sztorijának megismerésére viszont még várnunk kell. A Bosszúállók és az X-Men 2 írójaként ismert Zak Penn által készített dokumentumfilmet először az Xbox filmkölcsönzőjébe fogják feltölteni. Onnan pedig vagy kiszivárog, vagy előbb-utóbb eljut az Xbox nélkül is használható legális kölcsönzőkbe. Ráadásul az ásatás résztvevői sem tudják még pontosan, hogy mekkora leletre bukkantak. A tizennégy teherautónyi rakományban lehetnek ritka játékok, teljes gépek, perifériák. Egyes források még prototípus állapotú, gyártásba nem került gépekről is írtak.

A száraz talajban épen őrződtek meg a játékok


Még ma is vannak Atari rajongók