Megtalálták a terroristák titkos robbanószerraktárát

Forrás: MTI/AP/SANA

-

Több mint 12 ezer különféle robbanószerkezettel teli fegyverraktárra bukkantak az orosz hadsereg tűzszerészei Palmüra aknamentesítése közben, közölte a Russia Today orosz hírtelevízió.


Az Iszlám Államhoz tartozó raktárat álcázták az iszlamisták. A rejtekhelyet az orosz hadsereg tűzszerészeinek különleges felszerelésével, Urán 6 típusú aknamentesítő robotokkal és különlegesen kiképzett kutyák segítségével sikerült felfedezni - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Több mint 12 ezer robbanó eszközt, köztük nagy kaliberű aknavető gránátokat, ágyúlövedékeket, tankelhárító rakétákat, valamint különböző taposóaknákat távolítottak el a raktárból.

A robbanócsapdákkal védett fegyverraktárat Palmüra határában találták meg. Majdnem ezer elektromos, illetve házi készítésű, rádió irányítású detonátort találtak, amelyeket különböző robbanószerkezetek előállításához használhattak. A robbanóanyagokat biztos helyre szállították hatástalanításra.

Ez az ISIS egyik legnagyobb fegyverraktára, és az onnan származó robbanószerkezetekkel nemcsak Homsz tartományban, de Szíria-szerte követtek el terrortámadásokat a szélsőségesek.

Palmürát március végén sikerült a Moszkvával szövetséges damaszkuszi rezsimnek visszafoglalnia. Ezután kezdték meg a város aknamentesítését. Jurij Sztavickij tábornok, az orosz hadsereg műszaki alakulatainak parancsnoka csütörtökön közölte: az orosz hadsereg tűzszerészei befejezték Palmüra ókori romjainak aknamentesítését, ugyanakkor a város lakónegyedeiben és a város repülőterének környékén folytatódik az aknakeresés.