Megtalálták a szentpétervári merénylőt

Forrás: AFP

-

A kirgiz származású Akbarzhon Jalilovot gyanúsítják a 14 áldozatot követelő szentpétervári merénylet elkövetésével.


A 22 éves kirgiz férfi, Akbarzhon Jalilov hat éve költözött családjával Szentpétervárra. Az orosz közösségi oldal, a Vkontakte szerint kedvelte a küzdősportokat, és egy étteremben dolgozott szakácsként. DNS-mintáját a második robbanószerkezeten találták meg, amit végül idő előtt hatástalanítottak.

Korábban egy szakállas férfi fotója keringett az orosz médiában, amit a metró biztonsági kamerája rögzített, ő azonban még hétfőn felkereste a rendőrséget, és bizonyította ártatlanságát.


Tisztázatlan szándék

Kirgizisztán a Szovjetunió tagja volt, ma önálló ország, 75%-ban muszlimok lakják. 2010-ben súlyos összecsapások voltak azon a környéken, ahol Jalilov is felnőtt. Feltételezhető, hogy a családjával az üzbég-kirgiz konfliktus elől menekültek Szentpétervárra.

A merényletet egyetlen terrorcsoport sem vállalta magára. Az oroszországi terrortámadások elkövetői eddig szinte kivétel nélkül Csecsenföldről származtak, Jalilov az első közép-ázsiai terrorista. Az utóbbi hat évben jellemzően Csecsenföldre korlátozódtak a terrortámadások. Bár másfél évvel ezelőtt az Iszlám Állam már felrobbantotta az Egypt Air szentpétervári járatát 224 emberrel a fedélzetén, Ororszország központi részén hosszú idő óta ez az első terrortámadás. Jalilovot eddig semmilyen forrás nem kapcsolta az Iszlám Államhoz.

Bár Kirgizisztánban nem újdonság a szélsőséges nézetek terjedése, Jalilov egy barátja elmondása szerint "még csak nem is imádkozott".

A bostoni maratonon történt robbantás elkövetői is kirgiz származásúak voltak. A testvérpár fiatalabbik tagja, Dzsohar Carnajev aki a merénylet idején volt 19, halálbüntetést kapott, bátyját néhány nappal az eset után lelőtték.

Az orosz egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 49 embert továbbra is kórházban ápolnak a bomba okozta sérülések miatt.