Megtalálta ideiglenes utódját a tűzvész miatt leköszönő Ponta

Fotó: MTI / Veres Nándor

-


Mircea Dusa védelmi miniszter lehet Románia ideiglenes kormányfője mindaddig, amíg új kormány alakul Bukarestben. Erről Victor Ponta leköszönő miniszterelnök beszélt a baloldali kormánykoalíció szerdai üléséről távozóban.

Ponta kijelentette, a kormány délutáni ülése után nyújtja be lemondólevelét Klaus Iohannis államfőnek. Hozzátette, a kormányülésen a kabinetnek el kell még fogadnia néhány fontos dokumentumot. Azt is elmondta, hogy ő javasolta Mircea Dusát ideiglenes kormányfőnek.

Ponta kijelentette, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciója szilárd, és továbbra is biztosíthatja Románia kormányzását. A koalíció további fennmaradására vonatkozó bejelentését mindhárom párt elnöke megerősítette.

Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentette, nem támogatják az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra vonatkozó javaslatát, hogy előre hozott választásokat tartsanak Romániában. Hozzátette, nem lenne jó az országnak az elhúzódó instabilitás akkor, amikor a jövő évi költségvetést kell kidolgozni és elfogadni. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter az UNPR elnöke kijelentette, pártja továbbra is kitart a koalíció mellett, de ő maga nem kíván részt venni egy újabb kormányban.

Victor Ponta a múlt pénteki bukaresti tűzvészre hivatkozva jelentette be, hogy ma lemond az egész kormánnyal együtt. Döntését a kedd esti több tízezres bukaresti tüntetés után hozta meg, amelyen a tömeg többek közt az ő lemondását követelte, és azt skandálta, hogy „A korrupció öl!”, illetve „Ponta, ha ezer szekus (titkosszolgálati tiszt) véd, akkor sem menekülsz!”

„Nem harcolok az emberekkel, politikusokkal igen, de emberekkel nem” – magyarázta Ponta, hogyan jutott a döntő elhatározásra. Ponta korrupciós és egyéb vádak miatt eljárás alatt áll, de emiatt nem volt hajlandó távozni tisztségéből. Pártja kiállt mellette, így a parlamenti bizalmi szavazást is túlélte.