Megtalálhatták a hajót, amely 800 menekülttel a fedélzetén süllyedt el

-

Feltehetően annak a múlt hónapban szerencsétlenül járt lélekvesztőnek a tartózkodási helyét mérték be az olasz haditengerészet hajói, amelynek elsüllyedésekor több mint 800 ember lelte halálát. A hajó mintegy 375 méternyire fekszik a vízfelszín alatt.


Az olasz haditengerészet csütörtökön arról számolt be, hogy hanglokátor és egy tengeralattjáró segítségével egy 25 méter hosszú, kék színű hajót fedezett fel a tengerfenéken, amely megegyezik a líbiai partoktól mintegy 136 kilométerre elsüllyedt, Líbiából Európába tartó lélekvesztővel. A vízi jármű mintegy 375 méternyire fekszik a vízfelszín alatt.


Egy tengerésztiszt úgy vélte, hogy a hajót ki lehet emelni ebből a mélységből, azonban a kiemelésről kizárólag az ügyet vizsgáló szicíliai ügyészég dönthet.


A hajókatasztrófát követően Európa-szerte hatalmas viták kezdődtek a Közel-Keletről és Afrikából az európai kontinensre áramló illegális bevándorlókról, és arról, hogyan lehetne a jövőben megelőzni a hasonló baleseteket.

A múlt hónapban elsüllyedt lélekvesztő tragédiája a valaha történt legsúlyosabb, illegális bevándorlással kapcsolatos katasztrófa a Földközi-tengeren.