Megtagadható a külföldiektől a szociális segély

-

A németek indoklás nélkül is dönthetnek így, pláne, ha a másik uniós országból érkező bevándorló nem is keres munkát.


Három hónapra kizárhatják a szociális ellátások bizonyos köréből azokat, akik egy másik uniós országba költöznek – döntött az Európai Bíróság. A luxemburgi testület ítélete egészen pontosan a tartózkodás első három hónapjára vonatkozik, ebben az időszakban az országok megtagadhatják az uniós bevándorlóktól a juttatásokat, akár egyedi vizsgálat nélkül is.

Az intézmény egy német bíróság kérésére döntött. Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány egyik munkaügyi központja megtagadta, hogy a megélhetési költségek fedezésére ellátásokat folyósítson a spanyol Joel Pena Cuevas és fia számára németországi tartózkodásuk első három hónapjában. A hatályos német jogszabályok ugyanis úgy rendelkeznek, hogy a külföldiek az első három hónapban ki vannak zárva az ilyen ellátásokból. Az Európai Bíróság ezt erősítette meg azzal az indoklással, hogy ha rögtön az első pillanatól – ráadásul munkavégzés nélkül is – részesülhetnének az uniós társországok lakói a támogatásokból, az áradatot indíthatna el a szegényebb országok felől.

Hasonló, úgynevezett „szociális turizmus” ügyben már döntöttek Luxemburgban. A Dano-ügyben ugyancsak egy német bíróság kérésére azt állapították meg, hogy megtagadható a segély, ha a kérelmező bizonyíthatóan nem keres munkát egy másik tagországban.