Megszüntették a ligetvédők ellen indított szabálysértési eljárásokat

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A bíróság szerint az aktivisták nem tudhatták, hogy szabályt sértenek.


A Pesti Központi Kerületi Bíróság csaknem ötven ügyben szüntette meg a ligetvédők ellen korábban a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indított szabálysértési eljárásokat.

A rendőrség a tavaly nyári események után vett elő több aktivistát. Előbb júniusban, a Városligetben tartott gyülekezésen történtek miatt indult eljárás: a Liget projekt ellen tiltakozók közül többen a Közlekedési Múzeum előtti szakaszon, a biztonsági szolgálat által lezárt térségben tartózkodtak. Júliusban pedig a városligeti Olof Palme sétányon, a Kertem nevű szórakozóhely elkerített bontási területén akadályozták a területen dolgozó gépjármű elhaladását.

A rendőrség szerint a demonstrálók egy része szabálysértést követett el, mikor többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el a munka- és bontási területnek minősített részeket. Az aktivisták azzal védekeztek, hogy az alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jogukat gyakorolták egy bejelentett békés tiltakozás résztvevőiként.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a júniusi tüntetésen az aktivisták nem vétettek a rendészeti igazgatás rendje, valamint a jogszerű intézkedések végrehajtása ellen, vagyis nem követtek el szabálysértést. Júliusban pedig – a bíróság döntése szerint – a Ligetvédők nem tudhattak arról, hogy néhány nappal korábban a VIII. kerületi önkormányzat birtokvédelmi határozatot hozott a területtel kapcsolatban, és a rendőrök sem közölték a demonstrálókkal, hogy miért intézkednek velük szemben. Vagyis az aktivisták nem tudták, hogy szabályt sértenek. Az elkövető pedig olyan tény miatt nem büntethető, amelyről az elkövetéskor nem tudott – olvasható a közleményben.