Vita folyik arról, hogy mitől nő a hepatitiszes drogosok száma

Fotó: Getty Images / Spencer Platt / Getty Images / Spencer Platt

-

A TASZ Drogriporter jelentése szerint egyértelmű összefüggés van a tűcsereprogramok leállítása és a hepatitisszel fertőzött drogfogyasztók számának emelkedése között. Józsefváros nem ért egyet.


A TASZ birtokába került adatok szerint 2011 és 2014 között közel kétszeresére nőtt a hepatitis C-vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten. Mint a szervezet honlapján olvasható, az Országos Epidemiológiai Központ által tavaly végzett szűrőkampány adatai szerint 2011-ben még tízből három injekciós drogfogyasztó élt együtt a jelenleg gyógyíthatatlan, krónikus májgyulladást okozó hepatitis C-vírussal, 2014-ben azonban már tízből hatan. Ugyanebben az időszakban az elapadó állami források és az intenzív politikai támadások következtében a tűcserék forgalma visszaesett, 2014-ben pedig az ország tűforgalmának több mint a felét biztosító két legnagyobb program bezárt.


A TASZ szerint „a most bemutatott számok tehát azóta minden bizonnyal tovább romlottak. Pedig a tűcserékre egyre nagyobb szükség van a dizájner drogok növekvő fogyasztása miatt. A HIV-fertőzések száma ugyan még alacsony, de a nemzetközi tapasztalatok szerint ez a helyzet is gyorsan megváltozhat. Félő, hogy tűcserék nélkül még az OEK szűrőkampánya sem tudja majd elérni a fogyasztókat.”

További részletek itt olvashatóak.


A józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum reakciója szerint azonban ezek az adatok éppen azt mutatják, hogy a tűcsereprogram nem szolgálta az érintettek érdekét, mivel a hepatitis C-vel fertőződött drogfogyasztók száma éppen akkor duplázódott meg, 2011 és 2014 között, amikor a tűcsereprogramot folytatták.

Úgy vélik, az addiktológus, toxikológus szakemberekkel és több szakmai civil szervezet segítségével dolgozó Kábítószerügyi Egyeztető Fórum hatékonyabban kezeli majd a drogproblémát.