Megszűnt a legkényelmesebb torrentprogram

Fotó: No Frills Excursions CC-BY / István Hajdu

-

Pár napja még örültünk a Popcorn Time filmnéző programnak, amelynek a használatát még a nagyinak is meg lehetett tanítani, de mára bezárt. Várjuk vissza.


Megszűnt a hét közepén a VS.hu által is megünnepelt, pofonegyszerű, internetes videotékára hasonlító Popcorn Time torrentprogram. A készítők sikeres kísérletnek nevezték a művüket, a további üzemeltetését azonban nem vállalták. A búcsúlevélből úgy tűnik, hogy a Popcorn Time alkotói megijedtek az esetleges következményekből. Érezték, hogy akkor sem ússzák meg a tökéletesen felhasználóbarát torrentkliens létrehozását.


„A Popcorn Time projekt legális. Ellenőriztük. Négyszer.”


Stratégiai visszavonulást hajtanak végre

A programról szóló cikkek és hozzászólások elolvasása után azonban arra jutottak, hogy a milliárdos tévéüzlet szereplőinek lesz mondanivalójuk a fiatal projekt számára. A levélből nem derül ki, hogy kaptak-e közvetlen figyelmeztetést, fenyegetést a csapat tagjai. Az biztos, hogy az összes mérvadó lap írt a programról, az önkéntesek sereglettek, pár nap alatt 32 nyelvre fordították le a Popcorn Time-ot. „Raklapnyi ember értett egyet egyhangúlag abban, hogy a filmipar túl sok nevetséges korlátozást akar, és túl kevés piacon van jelen” – írta a Popcorn Time-csapat levelében. Ez az egy mondat el is magyarázza az alkalmazás sikerét. Még a legkényelmesebb legális filmnézős oldalak használatához is kényelmetlen programok (iTunes, Silverlight) szükségesek.

„Nem az emberekben kell keresni a hibát a kalózkodás miatt. Az egy szolgáltatási gond. Egy olyan iparág miatt áll fenn, amely a fejlődést a régi bevételi forrásait fenyegető veszélyként kezeli.”

Harmadnapra feltámadott

Már a Popcorn Time bezárásának pillanatában lehetett tudni, hogy a program nem fog csak úgy eltűnni. A gépekre telepített verziók nem működnek, a csapat azonban nyilvánosságra hozta a szoftver teljes forráskódját. Azonnal nem lehet beindítani a szolgáltatás klónját, mert a rendszer lényeges elemét képező szerverek is leálltak. Semmi olyan nem hiányzik azonban, amit ne lehetne pótolni. Programozók egy kis csoportja már neki is állt a Github kódmegosztó oldalon összekalapálni a Popcorn Time új, ismét működőképes verzióját. A csapatnak távlati tervei is vannak, szeretnék, ha játékkonzolon, okostévén is futtatható változat készülne a szoftverből.