Megszűnt a Demokratikus Kerekasztal

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-


A Demokratikus Kerekasztal (Deka) vasárnap úgy határozott, hogy megszünteti tevékenységét, és Deka-Főnix néven új mozgalmat hoznak létre.

A Deka az MTI-hez eljuttatott közleményében arról is beszámolt, hogy az 5. plenáris ülésükön hozott döntés értelmében a Deka-Főnix változatlanul magáénak vallja a Deka alapelveit, alapértékeit, és folytatja az eddigi, a munkacsoportokban, internetes felületeken végzett szakpolitikai tevékenységet. Az új mozgalom nem lép fel azonban azzal az igénnyel, hogy az összes magyar demokratikus csoportosulást integrálja, illetve azok közös fóruma legyen.

A Demokratikus Kerekasztal elnevezésű társadalmi, szakpolitikai párbeszéden alapuló fórumot idén január végén hozták létre ismert baloldali közéleti szereplők azzal a céllal, hogy más hasonló, nemzeti minimumot kidolgozó kerekasztalokkal együtt közös jövőképet alakítsanak ki Magyarországról. A kerekasztal létrehozását Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró kezdeményezte.