Megszűnnek az egységes óvoda-bölcsődék

-

Több száz önkormányzatnak kell gondoskodnia ellátásról.


Bár a bölcsődei rendszer átalakításának célja, hogy a jelenleginél sokkal több kisgyermek részesülhessen bölcsődei ellátásban, a reform átmenetileg akár csökkentheti is a férőhelyek számát. A kisebb településeken az egységes óvoda-bölcsődék ugyanis legfeljebb 2017 szeptemberéig működhetnek, míg az azokat pótló minibölcsődék legkésőbb 2018 második felében indulhatnak. Több egységes intézmény ráadásul a közelgő változások miatt már az idén ősszel sem fogad három éven aluli gyermekeket - írja a Magyar Nemzet.

A kormány célja, hogy 2018-ig a jelenleginél tizenhétezerrel több férőhely jöjjön létre a három évnél fiatalabb gyermekek nappali ellátását biztosító intézményekben, és ne csak a városokban, de a kisebb településeken is legyen bölcsőde. Míg jelenleg csak a tízezernél több lakosú városoknak kell bölcsődét üzemeltetniük, 2018 végéig kell legyen ilyen intézmény minden olyan településen, ahol legalább öt három éven aluli gyermek családja tart igényt bölcsődei szolgáltatásra, vagy a településen negyvennél több három évnél fiatalabb kisgyermek él. Ezért a következő két és fél évben több száz önkormányzatnak kell gondoskodni a bölcsődei ellátásról.

A lap szerint 2017. január elsejétől jogilag megszűnik a családi gyermekfelügyeleti forma és az úgynevezett hetes bölcsőde, valamint a családi napközik is, míg az egységes óvoda-bölcsődék jövő szeptembertől nem működhetnek tovább. Az egységes óvoda-bölcsődébe már kétéves kortól fel lehetett venni a gyerekeket annak érdekében, hogy azokban a falvakban, illetve kisebb városokban is megoldható legyen a kicsik elhelyezése, ahol nincs önálló bölcsőde. A megszűnő intézmények helyett három új intézménytípus jön létre. Ezek a más-más személyi és eszközfeltételekkel működő mini-, a munkahelyi, illetve a családi bölcsődék.

A családi napköziknek már tavasszal jelezniük kellett, hogy a későbbiekben milyen formában folytatják tevékenységüket: kizárólag három év alatti kisgyermekekkel foglalkozó, normatív támogatásban részesülő családi bölcsődeként, avagy olyan, speciális gyermekfelügyeleti szervezetként, amely nagyobb gyerekekkel is foglalkozhat, ám ebben az esetben nem részesül normatív állami támogatásban.