Megszűnnek a hatósági űrlapok

-

Másfél év múlva már csak elektronikusan intézhetjük hivatalos ügyeinket, de a szorgalmasabb hatóságok már jövőre átállhatnak.


Papírmentes lesz az ügyintézés 2018-tól – a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az egységes elektronikus ügyintézési rendszer kialakításához szükséges törvények módosításának csomagját. Ennek köszönhetően bármilyen hatósági és közüzemi ügyintézésnél az elsődleges az elektronikus kapcsolat lesz. Bizonyos esetekben megmarad ugyan a személyes jelenlétet igénylő ügyintézés, ám az ilyet külön nevesítik. Tipikusan ilyen lesz a házasságkötés vagy az együttes szándékot előíró intézkedés.


Az elektronikus ügyintézés nem csak a hatóságokra és a hatósági ügyekre terjed ki. Köteles lesz így kommunikálni az ügyfelekkel az a közüzemi szolgáltató is, amelyik több mint 150 ezer fogyasztói számlát bocsát ki. Elektronikusan kell intézni emellett a peres ügyeket, a panaszokat vagy a pályáztatást is. Az intézményeknek nemcsak az ügyfelekkel, hanem egymással is elektronikusan kell majd kommunikálniuk.


Már jövőre kimerészkedhetnek az internetre a hatóságok


Az intézményeknek biztosítaniuk kell a megfelelő felületet az ügyintézésre, így garantálniuk kell a biztonságos bejelentkezést, adatkezelést és titkosítást, valamint a fizetést. Az alapvető szolgáltatásokat a kormányzat fogja biztosítani a „központi szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások” keretében, a részleteket azonban a hatóságoknak kell kidolgozniuk. Arra is van lehetőség, hogy az innovatívabbak már 2017-től átálljanak az elektronikus ügyintézésre, ám ez opcionális, egy évre rá lesz csak általános és kötelező az átállás.

Kérdeztük a Belügyminisztérium illetékes államtitkárságát, hogy mindez milyen összegű fejlesztést követel, és azt miből fogja finanszírozni a kormány, illetve az egyes intézményeknek mekkora extra költséget jelent majd az átállás. Egyelőre nem kaptunk választ.