Megszűnik még a Klik neve is

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A mamutszervezetet 60-70 kisebb alegységre bontanák szét.


Az Index új információkhoz jutott a magyar oktatásügy Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) utáni életéből. Amit eddig is tudni lehetett, hogy 2018-tól új alaptanterv lesz, a Klik megszűnik, és az önkormányzatok által működtetett iskolákat teljesen államosítják. Az Index most ezekhez a tervekhez szerzett meg információkat.

A várhatóan jövő év végére összeálló új Nemzeti Alaptanterv (NAT) első körben meghatároz majd egy „nemzeti minimumot”, amely tudásanyag majd a sikeres érettségihez kell. Ezenkívül azonban a tanárok mozgástere az eddigi tíz százalékról harminc százalékra nőhet majd a tananyag kiválasztásában.

Jelenleg 500 iskola „vegyes” rendszerben működik, vagyis fenntartóik és működtetőik részben az önkormányzatok, részben a Klik. Ennek vetne véget az, hogy az összes vegyes rendszerű iskolát államosítanák, vagyis kivonnák az önkormányzati működtetés alól az Index szerint. A terv szerint az államosítás miatt az önkormányzatok nem kapnának kompenzációt.

És nemhogy a jelenlegi formájában megszűnik a Klik, de még a nevét is eltörölnék. Az új csodamegoldás a menedzsmentközpont lenne, vagyis nagyjából 60 kisebb szervezeti egység végezné ugyanazt, amit eddig a Klik. Egy-egy menedzsmentközponthoz 60-80 iskola tartozna, mindegyik központnak saját pénzügyese és HR-ese lenne.