Átalakul Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer

Fotó: MTI / Vajda János

-

A jövőben a mentő a beteg állandó lakhelye szerinti illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat.


Áprilistól a műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden fővárosi kórháznak meg kell operálnia bármikor a nap folyamán – írja a Népszabadság.

A változásról az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta az intézményvezetőket. A Népszabadság birtokába került levél szerint a jövőben a mentő a beteg állandó lakhelye szerinti illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. Akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, azokat abba a kórházba szállítják, amelynek a körzetében rosszul lettek.

A kórházak kapacitáshiány miatt nem tagadhatják meg az ellátást, továbbküldeni a beteget csak a sürgősségi ellátás után és csak akkor szabad, ha a másik intézmény dokumentáltan vállalja a kezelést. A lap cikke szerint a sebészeti beavatkozások rosszul finanszírozottak, ezért egyetlen intézménynek sem lesz érdeke, hogy körzeten kívülit ellásson.

A Népszabadság hírére reagálva az Országos Mentőszolgálat szóvivője pontosított. Eszerint az általános és hasi sebészeti ügyeleti rendszer az érintett kórházi vezetőkkel hónapokkal ezelőtt, előre egyeztetve április 1-jétől úgy alakul át, hogy a betegek Budapesten nemcsak néhány, naponta változó, de előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg-ellátás változatlan rendben működik tovább – írta közleményében Győrfi Pál.