Megszűnik a roaming - most már tényleg

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Minden akadály elhárult az elől, hogy megszűnjenek a roamingtarifák az EU-ban. Igaz, egy darabig még várni kell erre.


2017 júniusában szűnik meg a külföldi mobilhasználatra terhelt extradíj. A roamingtarifák eltörlését kedden az Európai Parlament is jóváhagyta, így gyakorlatilag már nincs akadálya annak, hogy az EU-n belül bárhol külön díj nélkül lehessen hívást kezdeményezni, hívást fogadni, sms-t írni vagy internetezni. A tervek szerint ennek lesz egyfajta korlátja, ám ezt egyelőre nem határozta meg Brüsszel.

Apró szépséghiba, hogy egy évvel ezelőtt még jóval korábbi határidőt szabtak maguknak az unióban. Ekkor még az volt a terv, hogy 2015 decemberére szűnnek meg a roamingtarifák. Az erről szóló megegyezést azonban az év elején felrúgták a tagállamok. Ezt azzal indokolták, szeretnék elkerülni, hogy a szolgáltatók a belföldi díjaikba építsék be a plusztarifákat.

Az Európai Parlament a netsemlegességről szóló jogszabályt is megszavazta keddi ülésén. Ez arról szól, hogy nem lehet blokkolni egyes internetes oldalak hozzáférését. A szolgáltatók elsősorban olyan szolgáltatások esetében korlátozták vagy lassították az adatforgalmat, amely például ingyenes telefonálást tettek lehetővé a neten keresztül.