Megszűnik a Horthy park Gyömrőn

Fotó: Google Maps / Google Maps

-

A gyömrői képviselő-testület kedden rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a polgármester kezdeményezésére visszavonja a város központi parkjának Horthy Miklós park elnevezését - mondta el a VS.hu-nak Gyenes Levente polgármester.


A 11 fős testületből ketten (egy helyi szervezet képviselője és a fideszes tag) nem mentek el a keddi ülésre, egy képviselő tartózkodott. Egyedül a korábbi előterjesztő, a helyi jobbikos képviselő ellenezte a park visszanevezését. A közterület új neve június 1-től Fő tér. Gyenes Levente elismerte, hogy a testület korábbi döntése a tér elnevezése Horthy Miklósról “hibás volt és a város számára káros”. A keddi ülésen a polgármester úgy fogalmazott: ebben a kérdésben számára nem Horthy Miklós személyének a megítélése a legfontosabb, hanem az, hogy hozhat-e döntést úgy egy képviselő-testület, hogy az nem előre viszi a települést, hanem sokkal inkább negatív színben tünteti fel ország-világ előtt, illetve képes-e felismerni, elfogadni és felvállalni egy testület, hogy hibás döntést hozott és nem jól képviselte egy kérdésben a választóit?


2012 áprilisában a gyömrői képviselő-testület 10 igen szavazattal és egy tartózkodással szavazta meg az akkori Szabadság tér visszanevezését az eredeti Horthy Miklós térre; majd májusban, ezúttal már egyhangúan, ezt úgy módosították, hogy csak a tér közepén álló park viseli a Horthy Miklós park nevet. Az ügyben helyi civilek népszavazást is kezdeményeztek, amely azonban 2013 januárjában érvénytelen lett a mindössze 18 százalékos részvétel miatt. A városvezetés akkor lezártnak tekintette az ügyet. A polgármester idén áprilisban jelezte a képviselő-testületnek, hogy álláspontja szerint rossz döntés volt a tér átnevezése. Indoklása szerint nagyon sok olyan emberrel találkozott, akik csak annyit tudtak Gyömrőről, hogy ott van a Horthy park és a városvezetés horthysta.