Megszűnhetnek a kötelező hit- és erkölcstan órák

Fotó: MTI / Vajda János

-

Úgy tűnik, a minisztérium komolyan mérlegeli annak a lehetőségét, hogy megszűnjön a kötelező hit- és erkölcstan óra, ezek visszakerülnének a választható fakultáció kategóriájába. Az Origo értesülése szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma már vizsgálja ennek lehetőségét. Lázár János azonban máris cáfolta a hírt.


Három évvel ezelőtt az állami általános iskolákban lett kötelező tananyag a hittan és az erkölcstan, a kettő közül valamelyiket mindenképpen be kellett illeszteni az órarendbe. A heti plusz egyórás elfoglaltság azonban nem aratott osztatlan sikert, és most úgy néz ki, a kormány is letesz az erkölcstan és a hittan erőltetéséről. Az Origo ugyanis azt írja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában külön munkacsoportok vizsgálják, bevált-e a három éve bevezetett rendszer, és ha nem, valamint ha beleegyeznek, akkor a készülő új kerettantervben már nem fog szerepelni a plusz elfoglaltság. Ez azt jelenti, hogy például hitoktatásra ezt követően csak a délutáni fakultatív órák keretében lehetne járatni a gyereket.


Palkovics László államtitkár már korábban is megjegyezte, hogy csökkenteni akarják a diákokra háruló terheket, 2018-ban az eddigi 10 százalék helyett akár 30 százalékban is el lehetne térni a kerettantervtől. A lap szerint a terhek csökkentésének egyik állomása lenne az említett két óra kötelezőségének megszüntetése, amivel állítólag a minisztérium legfelső szintjén is sokan egyetértenek.

Az Origo értesülése szerint, ha az Emmi két munkacsoportja is úgy dönt, hogy nem éri meg megtartani a kötelező erkölcs- és hittant, akkor ezt a döntést a kerekasztalhoz továbbítják, ahol minden bizonnyal hasonlóan fognak dönteni.