Megszűnhet az ingyenes belépés az Európai Unióba

Fotó: AFP / PASCAL GUYOT

-

18 éves kor fölött 5 euróba kerülne a beutazás az unióba egy harmadik ország területéről.


Elektronikus utasregisztrációs rendszert vezetne be az Európai Bizottság. Kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnének be nem uniós állampolgárok az Európai Unió területére.

Az engedélykérések elbírálása 18 éves kor fölött 5 euróba kerülne, a korhatár alatt lenne csak ingyenes. A kérelmezéshez csak érvényes úti okmány lenne szükséges, és az egész procedúra tíz percet venne igénybe. Az engedély ötéves időszakra és többszöri beutazásra szólna. Regisztrációra azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak lenne szükségük, akik vízummentesen utazhatnak be a schengeni övezet tagállamaiba. Kivételt jelentenének az unió egységes belső piacához hozzáférő országok polgárai.

Az így gyűjtött információk az Európai Bizottság reményei szerint a vízummentes utazók biztonsági ellenőrzéseinek megerősítését szolgálnák. Ez elősegíti az unió külső határainak hatékonyabb igazgatását és a belső biztonság javítását, ugyanakkor megkönnyíti a jogszerű beutazást a schengeni határokon keresztül.

A rendszer felállítása mintegy 220 millió euróba kerülne, az éves működési költség pedig 85 millió euró körül lenne, ami azt jelenti, hogy pénzügyi szempontból önfenntartó rendszerrel számolnak.