Megszűnhet a természetvédelmi mérnökök képzése

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A minisztérium több szakot megszüntetne, a végleges lista még nem nyilvános. Több halálra ítélt szak neve kiszivárgott már, de megerősítés nincs.


Egyetemről származó forrás alapján állítják természetvédők, hogy több mint 10 év után megszűnhet a természetvédelmimérnök-képzés - árulta el a VS.hu megkeresésére Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi programvezetője. Három szervezet (a WWF mellett a Madártani Egyesület és a Természetvédők szövetsége) közleményben tiltakozik: álláspontjuk szerint a természetvédelmi mérnök képzés megszüntetése aggasztó, mert gyengítené a hazai természetvédelmet szolgáló intézményrendszert.

A lépés öt egyetemet, a debrecenit, a gödöllőit, a kaposvárit, a keszthelyit és a sopronit érinti.

Gálhidy László úgy tudja, „az összevonási koncepció keretében” az összevonás több szakot érintene agrárterületen. Gálhidy azt mondta, leginkább a Nyugat Magyarországi és a Gödöllői agráregyetem ragaszkodna ehhez a szakhoz. A természetvédők szerint is meg kellene tartani pár helyen ezt a képzést.

Aki természetvédelmi mérnök szakon végez, az államigazgatásban vagy a természetvédelmi területeket kezelő szervezeteknél - például nemzeti parkoknál - helyezkedik el. Már a képzés közben sok gyakorlatot lehet szerezni, egy tudományegyetemen máshogy tanulnak. A szakember szerint biológus, földrajztanár vagy erdőmérnök végzettséggel is el lehet végezni ugyanazt a munkát, de az nem a legideálisabb.

Egy erdőmérnök máshogy irányít egy nemzeti parkot, mint akinek természetvédelmi mérnöki végzettsége van, utóbbi megalapozottabb, differenciáltabb döntéseket tud hozni - mondja Gálhidy.

„Az ország presztízse szempontjából is fontos , hogy milyen a természetvédelmi területek kezelése.”

Megkerestük az egyik egyetem vezetőjét, de egyelőre nem reagált.


Nincs szükség természetvédelmi szakemberekre?


A nemzeti parkokra amúgy is rájár a rúd, a korábbinál kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, a kezelésükben lévő területek egy része átkerül a Nemzeti Földalaphoz.

Korábban az Eduline.hu azt írta, az Emmi megszüntetné a kommunikáció szakot. Ezt a minisztérium cáfolta, a VS.hu által megkeresett dékánok viszont ellentmondásosan nyilatkoztak a kérdésről. A Szegedi Egyetem Bölcsészettudományi karának vezetője, Szajbély Mihály szerint a megszüntetés terve az értekezleten elhangzottak szerint csak a Kommunikáció- és Médiatudomány BA szakot érinti, a Kommunikáció- és Médiatudomány MA szak megszüntetése nincs is napirenden. Az ELTE BTK dékánja, Dezső Tamás viszont azt mondta, a kommunikáció szak megszüntetésére nemet mondtak a dékánok, Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár pedig azt ígérte, figyelembe veszik a dékánok álláspontját.

Bár Szajbély szerint a felsőoktatás átalakítása jelentősen érinti majd az egyetemet, Dezső Tamás viszont arról beszélt, olyan szakirányok szűnhetnek meg, amelyek nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, de ennek hatása nem lesz jelentős.

Később az Origo írt arról, a nemzetközi tanulmányok szak is megszűnhet.

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek pár napja arról beszélt, elkészült a felsőoktatási stratégia, amelyet hamarosan tárgyalhat a Felsőoktatási Kerekasztal. A szakok számát a következő években csökkentik: 2013-ban 10 732 különböző szakra lehetett jelentkezni, 2020-ban már 15 százalékkal kevesebb, 9122-féle képzés marad meg. A részletekről még tárgyalnak - mondta Maruzsa. A nyilatkozat után megkerestük a minisztériumot, hogy jövőre melyik szakok szűnhetnek meg, de egyelőre nem válaszoltak.