Megszületett az első Zika-vírusos gyermek az Egyesült Államokban

-

Zika-vírussal fertőzve és az azzal összefüggésbe hozott súlyos agyi, illetve koponyaelváltozással jött a világra egy csecsemő Hawaiin: az egészségügyi hatóságok szerint ez az első eset az Egyesült Államokban.


Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) vasárnapi közlése szerint az Oahu egyik kórházában nemrég született gyermek kisfejűséggel (mikrokefália) jött a világra. A hawaii egészségügyi hatóságok közleménye szerint az anya feltehetőleg brazíliai tartózkodása idején fertőződött meg a Zika-vírussal 2015 májusában, és a gyermek valószínűleg a méhben kapta el a betegséget.


A szakemberek szerint sem a gyermek, sem az édesanyja nem fertőző. A betegség továbbterjedésének kockázata nem áll fenn Hawaiin. Az Egyesült Államok egészségügyi hatósága pénteken a Karib-térség és Latin-Amerika 14 országára és területére - többek közt Brazíliára, Panamára, Venezuelára, El Salvadorra, Mexikóra, Suriname-ra, Kolumbiára, Guatemalára és Paraguayra vonatkozóan - adott ki utazási figyelmeztetést a Zika-vírus jelentette kockázat miatt.

Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában jelent meg az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. A szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

A brazil egészségügyi minisztérium december elején jelentette be, hogy a betegség áll a mikrokefáliás esetek számának drámai megnövekedése mögött. December végégig csaknem háromezer csecsemő jött világra kisfejűséggel az országban. A Zika-láz ellen egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság. A CDC a várandós és a teherbe esni kívánó nőket is óva inti attól, hogy a betegség által érintett területekre látogassanak.