Megszületett az első kisállat a Vidámpark egykori területén

Fotó: AFP/Tiziana Fabi

-

Egy tevecsikó az első újszülött, amely a Fővárosi Állat- és Növénykertnek a Vidám Parktól megörökölt területén született. Iliászt azonban csak április végétől, az új Holnemvolt Park megnyitása után nézhetik meg a látogatók.


A kétpúpú tevék április elsején költöztek át, a nyolcéves Írisz pedig szerdán világra hozta első csikóját. Az anyaállat tapasztalatlansága némi nehézséget jelentett, ugyanis Írisz először nem igazán tudta mire vélni az emlőket kereső csikó közeledését, a gondozóknak egyesült erővel le kellett fogniuk az anyát, hogy a kicsi zavartalanul hozzájuthasson az anyatejhez. Azóta azonban már gond nélkül odaengedi a csikóját az emlőkhöz.

A hím kisteve anyai ágon régi budapesti tevedinasztia sarja, hiszen nemcsak az anyja, Írisz született Budapesten, hanem már a nagyapja, Juszuf, sőt a dédnagymamája, Johanna is. Nem kevésbé nevezetes az üknagymama sem, hiszen annak idején szerepelt az Egri csillagok című regényből készült, 1968-ban bemutatott színes magyar mozifilmben. Ami az apai ágat illeti, a kis Iliász édesapja Kalifa, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark tevecsődöre, akinek országszerte vannak leszármazottai a tevéket tartó állatkertekben.


Képünk illusztráció Képünk illusztráció

Teve van egypúpú...

A kétpúpú teve (Camelus ferus f. bactrianus) eredetileg Közép-Ázsiában őshonos. A vadon élő állomány ma már csak néhány száz egyedet számlál, ezért kritikusan veszélyeztetett fajnak számít.

A háziasított forma viszont széles körben elterjedt Közép- és Nyugat-Ázsiában. A kétpúpú teve háziasítása óta eltelt öt évezred során számos fajta és színváltozat alakult ki. Legfontosabb haszonvétele mindig is az volt, hogy málhás, teherhordó állatként használták, de sok helyen a húsát is megették, illetve a szőréből nemezt készítettek. A háziállatként tartott tevék ma már sok helyen a turizmusban kapnak szerepet, hasonlóan az Észak-Afrikában és Arábiában honos dromedárokhoz, azaz egypúpú tevékhez.