Megszületett a világ második háromszülős csecsemője

Fotó: MTI/Virágvölgyi István / MTI/Virágvölgyi István

-

Ezúttal Kijevben volt sikeres az eljárás.


Két anyukája és egy apukája van annak a kisbabának, aki január 5-én jött világra Kijevben. Nem ő az első csecsemő, akinek három biológiai szülője van: az első ilyen baba Mexikóban született tavaly – igaz, ott a háromszülős mesterséges megtermékenyítés egy másik módszerét alkalmazták.


A most használt eljárás, az úgynevezett pronukleáris transzfer lényege, hogy az orvosok először megtermékenyítették az anya petesejtjét az apa hímivarsejtjeivel, majd a szülői kromoszómákat behelyezték a donor, vagyis a harmadik szülő petesejtjébe. A gyerek génjei a szüleitől származnak, kivéve egy egészen kis töredéket, amely egy másik nőtől való. A háromszülős in vitro fertilizáció technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább.

A Kijevben használt pronukleáris transzfer még erősen kísérleti stádiumban van. Nagy-Britanniában tavaly februárban törvénnyel engedélyezték a háromszülős embrió létrehozását, november végén független tudományos bizottság, végül decemberben a bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta. Háromszülős baba még nem született az országban.

Az első ilyen újszülött fogantatását amerikai orvosok segítették. A szülők Mexikóba utaztak a megtermékenyítés végrehajtására, ahol nem tiltják a törvények a módszer alkalmazását.