Megszólalt a szökésben levő terrorista testvére

Forrás: RTL BELGIUM

-

Nem tud semmit arról, hol is lehet az egyik testvére, azt pedig a magát felrobbantó másik testvéréről nem, hogy Párizsban volt.


Mohamed Abdeslamot hétfőn engedték szabadon a belga rendőrök, miután szombaton letartóztatták mint olyat, akinek köze lehet a párizsi merényletekhez. Elengedése után sajtótájékoztatót tartott, és arról beszélt, hogy terrorista cselekményért tartóztatták le, pedig neki semmi köze sem volt a történtekhez. „A helyi önkormányzatnál dolgozom már 10 éve, és sose volt senkivel se problémám” – tette hozzá a Guardian szerint.


A férfi azért került a belga rendőrség látókörébe, mert két fivére is a párizsi terrortámadás merénylői között volt. Egyikőjük, Salah, szökésben van, a másik, Brahim pedig felrobbantotta magát. Kettejükről a most szabadon engedett Mohamed azt mondta, hogy teljesen normálisak voltak, és nem vett észre rajtuk semmi különöset. Majd külön-külön is megemlítette őket:


Salahról még mindig nem hallani semmit, talán csak nem tudja, hogyan jelentkezzen a hatóságoknál. Nem tudjuk, hogy hol van, és nincs is róla semmilyen információnk.

Nem tudtunk arról, hogy Brahim szombaton Párizsban volt. A testvéreim már nagyfiúk, nem kérdeztük meg mindig tőlük, mit csinálnak az idejükkel. Bár sokan nem hisznek nekem, de engem és a családomat is rendkívüli mértékben megérintettek a történtek, sokat gondolunk az áldozatokra. De meg kell érteniük, anyámnak a testvéreim csak a gyerekei voltak.

A terrorista testvérek anyja már korábban megszólalt. Ő azt mondta, hogy Brahimon már korábban is észrevették a radikalizálódásra utaló jeleket, de nem gondolták volna, hogy hasonlóra készülne. Szerinte fia csak a stressz miatt robbantotta fel magát, vagy idő előtt aktivizálódhatott a bomba.


Arról, hogy eddig milyen információkkal rendelkezünk a tettesekről, itt olvashat.