Megszólalt az Iszlám Államhoz szökött brit fiú anyja

-

A 20 éves Jack Lettsről úgy írt a világsajtó, mint az első fehér, középosztálybeli brit fiatalról, aki beállt a radikális dzsihadista szervezetbe. „Dzsihád Jack” anyja rendszeresen beszél a fiával, aki szerinte sosem fogott még fegyvert, és csak a menekülteket segíti Szíriában.


Jack Letts több mint egy éve ment el otthonról, és azóta Szíriába utazott. Abu Mohammed néven az iszlám Állam harcosa lett, megnősült, és a róla közzétett fotók szerint gyermeke is született.

A családja és a barátai azonban a jobboldali sajtónak tulajdonítják a szerintük félrevezető állításokat – számolt be róla a Standard.

A fiú anyja azt állítja, hétvégén is beszélt a fiával, aki szerinte nem az első fehér, aki odament, nincs gyermeke, és soha életében nem volt fegyvere. A szíriai menekülttáborokban segít a gyerekeknek. „Még azt is elmesélte, mit reggelizett” – mondta a Standardnak az anya, aki egyébként könyvszerkesztőként dolgozik. A fiú apja botanikus, és biogazdálkodással foglalkozik Oxfordban.

A fiú még 2014-ben azt mondta a szüleinek, hogy Kuvaitba megy arabul tanulni, de addigra már felvette a kapcsolatot a közösségi médiában egy Iszlám Állam-toborzóval. A brit Daily Mail bulvárlap úgy tudja, hogy frontvonalbéli harcos lett. A szüleinek csak akkor szólt, hogy mégsem Kuvaitban van, amikor már megérkezett Szíriába.

A brit rendőrség több mint egy éve nyomoz az ügyben, de a család szerint úgy informálták őket, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a fiú „bármi rosszat tett”.