Megszólalt az Iszlám Állam vezérének egykori felesége

-

Sokan vannak, akik szerint a férjük valódi szörnyeteg, ám kevesen mondhatják el magukról, hogy tényleg a világ legveszélyesebb terroristájához mentek feleségül. Abu Bakr al-Baghdadi volt felesége egy svéd lapnak mondta el, milyen férj volt az Iszlám Állam vezére.


„Normális családapa volt” – emlékezett vissza Saja al-Dulaimi a svéd Expressennek adott interjújában. A nő szerint a házasságuk sekélyes volt, al-Bagdhadi lényegében csak akkor szólt hozzá, ha valamire utasította.


Mikor az első férje az egyik lázadó csoport tagjaként elesett, al-Dulaimi magára maradt két gyermekével. A nagybátyja mutatta a be a nőt a későbbi férjének, aki egy özvegyet keresett magának – akkor még nem lehetett tudni, hogy később ő lesz az Iszlám Állam első embere.

„Teljesen normális férfihez mentem feleségül, aki az egyetemen tanított. Akkor még úgy hívták, hogy Hisham Mohammad” – mesélte a volt feleség a lapnak, aki szerint a férfi nem nagyon mesélt az életéről. „Rejtélyes volt, nem beszélt sokat. Néha viszont napokra eltűnt.”

Noha al-Baghdadi és a gyerekek nagyon jól kijöttek egymással, a nő igen boldogtalan volt a sekélyes házasságban. Mivel a férjével lehetetlen volt egy beszélgetést kezdeményezni, pár hónappal később elhagyta. 2009-ben beszélt vele utoljára, mikor al-Baghdadi telefonon megpróbálta visszacsábítani.Al-Dulaimi számára csak akkor derült ki, hogy kinek is volt valójában a felesége, amikor 2014 decemberében Libanonban letartóztatták illegális határátlépés miatt. „Képeket mutogattak nekem a volt férjemről, és arról kérdeztek, hogy ismerem-e. Megrázó volt 7 év után megtudni, hogy a világ legveszélyesebb emberének voltam a felesége.”