Megszólalt az ember, akivel Orbán Viktor sörözött a zürichi restiben

-

Nagy István, Magyarország svájci nagykövete, volt bankár a Mandinernek mesélte el a történetet. Meg azt, hogy sosem adott üzleti vagy befektetési tanácsot a miniszterelnöknek, mert Orbán nem is kért tőle.


Nagy István a Mandinernek adott terjedelmes interjúban Orbán Viktor mindkét, a közelmúltban nagy visszhangot keltett svájci látogatásáról beszélt. Elmondta, hogy az első alkalommal a miniszterelnök és Lázár János azért nézte meg a magyar gyermekkórus fellépését Zürichben, mert ő úgy intézte, hogy alkalmuk nyíljon arra. Közel foglalt szállást, így volt idejük meghallgatni a katedrálisban a koncertet. A másik utazásnál, amikor Orbán Viktor a lányát, Ráhelt is meglátogatta Lausanne-ban, nagykövetként szintén kötelessége volt találkozni a miniszterelnökkel, ezért történt úgy, hogy Berntől Zürichig beszélgetett vele a vonaton, majd a zürichi restiben söröztek, amíg meg nem jött a vonat, amelyre Orbán Viktorék átszálltak.

Nagy István elmondása szerint kapcsolatai a mai kormányzattal arra az időre nyúlnak vissza, amikor részt vett a svájci magyar emigránsok rendezvényein. Név szerint említi Kékessy Dezsőt (volt főkonzul és volt párizsi nagykövet), valamint Németh Zsoltot, aki a tusványosi szabadegyetemre is meginvitálta. (Nagy István a Mandinerrel megosztotta életrajzát is, amelyet eddig titkolt a nagyérdemű elől, mondván: nem tartozik a nyilvános adatok körébe.)

Nagy István nonszensznek nevezett minden olyan spekulációt, amely arról szól, hogy Svájcban a banktitoknak köszönhetően jól el lehet dugni a pénzt. Szerinte akik ezt gondolják, semmit sem tudnak a svájci törvényekről és szakmai irányelvekről. Arra a kérdésre, hogy – mint híres exbankár – adott-e Orbán Viktornak üzleti vagy befektetési tanácsot, Nagy határozott nemmel felelt. „Már csak azért sem, mert soha nem is kért tőlem ilyen tanácsot” – tette hozzá. Határozottan cáfolta azt is, hogy lettek volna üzletei Kékessy Dezsővel vagy Orbán Viktorral; kijelentette, hogy professzionális és magánéletét mindig különválasztotta.