Megszólalt a László Petra-ügyről a kigáncsolt szír férfi

-

Németországból mesélte el a történetét. Elmondta azt is, megbocsát-e az operatőrnőnek.


„Hogy tudnék megbocsátani neki?” – ezt mondta az őt Röszkén kigáncsoló László Petráról az 52 éves szír férfi, Osama Abdel-Muhsen Alghadab. A négygyerekes férfi azóta eljutott Németországba, onnan nyilatkozott a brit Daily Mailnek. Azt mondta a röszkei helyzetről és az elesésének pillanatáról, hogy káosz volt, az emberek elkezdtek lökdösődni, 7 éves fia – akit a karjában tartott – megrémült, sírt. Abban a pillanatban nem tudta, hogy egy operatőr vagy egy rendőr volt, de egyszer csak a földön találta magát.

Azóta megnézte a felvételeket, azután mondta, hogy nem tud megbocsátani.

Alghadabnak négy gyereke van – 7-től 18 éves korig –, és Deir ez-Zor városában volt tornatanári felügyelő. Emellett az Al Fituwa Football Club edzője volt. 2012-ben költöztek át Törökországba a polgárháború és az Iszlám Állam miatt Szíriából.

„Normális életünk volt a háborúig – mondta. – Maradtunk egy darabig, de a nagy pusztítás után eljöttünk.” Először az egyik fia ment Németországba, aztán ő a gyerekével. A felesége és két másik gyerek ottmaradt. „Szeretném őket is idehozni. De nem így, hanem legálisan” – mondta.


1000 euróért jutottak el Törökországból a görög Kósz szigetére egy csónakon a csempészekkel. Két napot töltöttek Görögországban, utána elindultak Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül. Mentek gyalog, autóval és busszal is, összesen 12 napot Németországig.

Azt állítja, mielőtt az operatőrnő elgáncsolta, egy rendőr a fiát rúgta fel. „Az nem volt olyan vészes. Elesett, azért tartottam aztán a kezemben. Félt, sírt. Féltettem őt.”

Azt mondja, az állát horzsolta fel, a fiának a lábán és az állán lettek horzsolásai. A gyerek később a sokktól hányt – állítja.

Arra, hogy László Petra állítása szerint megijedt, annyit mondott: az emberek nem támadnák meg a médiát, mert az újságírók nagyon rendesek voltak a menekültekkel.