Megszólalt a Kiss Lászlóékat egykor kihallgató rendőrtiszt

Fotó: MTI / Oláh Tibor

-

A hétvégén adott először interjút Takáts Zsuzsanna, akit annak idején Kiss László úszótársaival erőszakolt meg (részletek itt), most pedig megszólalt egy akkori rendőrtiszt is, aki kihallgatta az úszókat.


Kiss László néhány hete azt mondta, már kikérte a per aktáit, egy másik jogi eljárás keretében szeretné bizonyítani, hogy koncepciós szempontok alapján született meg 1961-ben és 1962-ben az elsőfokú és a jogerős ítélet.

„Nem lesz könnyű dolga – jelentette ki erre a Népszabadságnak az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt, Martinkó Károly. – A védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat, köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában.”


A képen jobbra Lantos, mellette Kiss


Martinkó azt állítja, semmiféle pressziót nem gyakoroltak, sőt kollégái figyelmét felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, különösen lelkiismeretesen kell a kihallgatást elvégezni. Lantos a bírósági szembesítésen azt mondta, érzése szerint megfélemlítették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó könnyeivel küszködve mondta, „eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom”. Lantos azt felelte: nincs rászorulva a tanú sajnálatára.