Megszökött a börtönből gyógykezelésre küldött volt elnök

-

A maldív kormány attól tart, hogy Mohamed Nasíd a visszatérését tervezi.


Elfogatóparancsot adtak ki a Maldív-szigetek volt elnöke ellen, mert a terrorizmus vádjával bebörtönzött Mohamed Nasíd nem tért vissza nagy-britanniai gyógykezelése után. Az Indiától délnyugatra található, 1192 korallszigetből álló, 350 ezer lakosú Maldív-szigetek első demokratikusan megválasztott elnöke (2008–2012) nemrég politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniától.

Az ellenzék szerint a volt elnök a napokban Srí Lankán találkozott különféle csoportok képviselőivel, akikkel Abdulla Jamín jelenlegi elnök eltávolításának lehetőségeit vitatta meg. Nasídot 2015 márciusában ítélték 13 év börtönre. Az ENSZ szerint a maldív igazságszolgáltatás politikai döntést hozott.

A vád szerint Nasíd 2012 januárjában illegálisan rendelte el egy bíró őrizetbe vételét. A volt elnök állítólag azért fogatta el a büntetőbírót, mert szerinte a Maldív-szigeteket harminc éven át irányító, az ellenzék és a nemzetközi emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumún Abdul Gajúm elnök híve volt, és pártos döntéseket hozott. A legfelsőbb bíróság és a főügyész hiába kérte az államfőtől a bíró szabadon bocsátását. Akkor tüntetéssorozat kezdődött, és a végén Nasíd távozni kényszerült. A volt államfő úgy véli, hogy puccs áldozata lett.

2013 óta Jamín, Gajúm féltestvére vezeti az országot, amelynek kormánya erőteljes nemzetközi nyomás alatt áll az ellenzéki hangok elfojtása miatt. Jamín bírálóinak egy része börtönben ül, a többiek pedig önkéntes száműzetésben élnek.