Megszegte az EU-s szankciókat az orosz politikus – Norvégia számon kér

Fotó: AFP / ALEXEI DRUZHININ

-

Magyarázatot követel Norvégia Moszkvától, amiért Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a norvég fennhatóság alá tartozó Svalbard-szigetekre (Spitzbergák) látogatott, annak ellenére, hogy az Európai Unió szankcióihoz csatlakozva Norvégia is beutazási tilalommal sújtotta a politikust.


Frode Andersen norvég külügyminisztériumi szóvivő „sajnálatosnak" nevezte Rogozin látogatását, és magyarázatot követelt, rámutatva, hogy a norvég minisztérium korábban arról tájékoztatta az oslói orosz nagykövetséget: a szankciós listán szereplő, az ukrajnai válsággal összefüggésbe hozható személyek beutazása a Spitzbergákra „nem kívánatos".


Rogozin Twitter-bejegyzései között szombaton megjelent egy fénykép ezzel a felirattal: „megérkeztem a Spitzbergákra, Longyearbyenbe". A bejegyzés szerint Rogozin meglátogatott egy, a szovjet időkben alapított orosz bányászvárost, Barentsburgot.A szigetek igazgatását külön nemzetközi szerződés szabályozza. Eszerint a sarkvidéki szigetcsoport Norvégia fennhatósága alá tartozik, de a szerződést aláíró országok - köztük Oroszország - vele egyenlő jogokat élveznek a természeti kincsek kiaknázása, a beutazás és a letelepedés tekintetében.


A norvég külügyi szóvivő vasárnapi közlése szerint Norvégia szombat este, Oroszország oslói nagykövetsége útján kért magyarázatot az esetre. Hozzátették, hogy Norvégia „a beutazás ellenőrzésének szigorítását" fontolgatja, beleértve a Svalbard-szigeteki beutazást is.

„Verekedés után nem szoktak öklöket rázni" - írta Dmitrij Rogozin a Twitteren a norvég külügyminisztérium tiltakozására reagálva. Orosz hírforrások szerint az űrkutatásért és hadiiparért felelős kormánytag az Északi Sarkra látogató orosz ifjúsági expedícióval találkozott a szigeteken, ahonnan az expedíció indult. Rogozin vasárnap már az Északi Sark-2015 nevű mozgó arktiszi állomás felavatásán vett részt.