Megszavazták: létrejöhet Rogán Antal saját minisztériuma

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A hétfői parlamenti vitában sokan támadták a leendő kabinetfőnököt, de a DK-s Varjú László egyenesen Joseph Goebbelshez hasonlította. Az új minisztériumhoz egyelőre pénzt nem rendeltek, csak megteremtették a lehetőségét az átcsoportosításnak.


Létrejöhet a legújabb minisztérium, a Rogán Antal korábbi Fidesz-frakcióvezető által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda, miután az Országgyűlés hétfőn kora délután elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását. A javaslatra 110 képviselő szavazott igennel (a kormánypártiak mellett a független Kész Zoltán), 30 nemmel, Fodor Gábor pedig tartózkodott. A Jobbik képviselői nem vettek részt a szavazásban.

A szavazás előtt, délelőtt volt még egy rövid vita a javaslatról, amelyben ellenzéki képviselők többször elmondták: alapvetően a kormány dolga lenne, hogy milyen struktúrában kíván dolgozni, de itt nem a kormányzati munka hatékonyságáról van szó, hanem személyre szabott jogalkotásról. Többen is bírálták Rogánt, felemlegették V. kerületi polgármesterségét és az ingatlanügyeket vagy éppen a vagyonnyilatkozatának változtatásait, egyre nagyobbnak bizonyuló lakását.

A jobbikos Szilágyi György szerint csak a Fideszen belüli feszültségeket próbálják kezelni az új poszt létrehozásával, amit ők akár hátradőlve figyelhetnének, de itt nincs jó vagy rossz oldal, a Star Wars filmekkel példálózva azt mondta: „az önök oldala az, ahol folyamatosan rosszul veszik a levegőt”. A szocialista Harangozó Tamás pedig arról beszélt: a javaslat megmutatja ismét a Fidesz igazi arcát, egy a fontos, hogy marakodjanak a koncon; nem szól másról, minthogy Rogán miniszter legyen, és még az sem derül ki belőle, hogy mivel fog foglalkozni.

L. Simon László államtitkár szerint a vita durva, személyeskedő, az Országgyűlés tekintélyét sértő volt. Azon különösen felhúzta magát, hogy a DK-s Varjú László eljutott odáig, hogy a felálló kabinetirodát „Európa második propagandaminisztériumának” minősítette, Rogán Antalt pedig egyenesen Joseph Goebbels náci propagandaminiszterhez hasonlította. Maga Rogán Antal elhagyta az üléstermet a vita kezdetén, majd nem szavazott, pedig a parlamenti informatikai rendszer szerint jelen volt.

Egy másik, hétfőn szintén elfogadott javaslat az idei költségvetési törvényt módosítja, létrehozza a kabinetiroda fejezetét, de pénzt nem rendel hozzá. Az államháztartási törvény lehetőséget ad a kormánynak is átcsoportosításra, de csak létező fejezetek közt, ezért volt szükség a módosításra. Többen is élcelődtek viszont azon, hogy a 2016-os, már elfogadott költségvetésben nincs ilyen fejezet, vagyis az új minisztériumnak csak két hónapra lesz pénze. L. Simon erre annyit mondott: majd amikor odáig jutunk, azt is módosítjuk.


Az ellensúly ellensúlya

„Miniszterelnöki Kabinetiroda, mint elsősorban általános politikai koordinációt ellátó minisztérium” – ezt a meghatározást kapta a kormány új részlege. Eddig Lázár János, illetve a Miniszterelnökség feladata volt a kormányzati koordináció, de az új felállásban ezt „az állam tevékenységének kormányzati, valamint a kormány társadalompolitikai tevékenységének összehangolását ellátó minisztériumra” cserélik. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy a Miniszterelnökségnek jobbára végrehajtó szerepet szánnak, míg a politikai tervezés Rogán feladata lesz.

Az eredeti törvénymódosításból az volt kiolvasható, hogy Lázár és Rogán elvileg egyenrangú lesz, hiszen mindketten miniszteri rangot viselnek majd. Ugyanakkor Rogán kezébe kerültek volna „a miniszterelnök körüli szervezési feladatok”, vagyis valószínűleg ő döntötte volna el, mikor, ki beszélhet közvetlenül a kormányfővel. Ez annyiban változott a parlamenti tárgyalás során, hogy a kabinetirodán belül létrejön egy úgynevezett Miniszterelnöki Programiroda is, aminek az élén egy államtitkár áll majd. Őt viszont nem a kabinetfőnök-miniszter felügyeli, hanem közvetlenül a miniszterelnök beosztottja lesz.

Rogán miniszterré történő kinevezése azt is jelenti, hogy Lázár Jánosnak sikerült érvényesítenie az akaratát, bár a szavazás adataiból ez nem olvasható ki: állítólag igazoltan volt távol. Lázár korábban nehezményezte: Rogán a kormányfő kabinetfőnökeként úgy lépne be a Miniszterelnökségre, hogy nem világosak a felelősségi viszonyok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter el akarta kerülni az olyan helyzeteket, hogy a politikai irányvonalról Rogán dönt, ezek miatt viszont Lázárt interpellálná az ellenzék az Országgyűlésben.