Megszavazták az MSZP-Párbeszéd listáját

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Liberálisoktól csak Bősz Anett ügyvivő szerepelthet a listán.


A szocialisták kongresszusa elfogadta a Párbeszéddel kötendő megállapodását. A 2018-as országgyűlési választáson a két párt közösen indít képviselőjelölteket, közös listán indul és miniszterelnöknek Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét ajánlja.

A küldöttek 207 igen, 14 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Szövetség az igazságos Magyarországért című dokumentumot, amelyet Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Hiller István, az MSZP választmányának elnöke, valamint Karácsony Gergely és Szabó Timea, a Párbeszéd társelnöke írt alá.

A megállapodás szerint a Párbeszéd képviselőjelöltjei indulnak Budapest 1-es (V. kerület), 10-es (III. kerület), Hajdú-Bihar megye 5-ös (Hajdúszoboszló) és Fejér megye 3-as (Bicske) választókerületében. A dokumentum szerint az országos lista 1., 11., 19., 33., 44., 55., 66., 77., 88., 99. és 110. helyén a Párbeszéd politikusai szerepelnek.

A kongresszus az országos listát 164 igen, 42 nem szavazattal és 21 tartózkodással hagyta jóvá.

A két párt közös listáját Karácsony vezeti, őt követi Molnár és Hiller István, a választmány elnöke. A listán a további sorrend a következő: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Gurmai Zita volt EP-képviselő.

A kongresszus elején a küldöttek elénekelték a Himnuszt, megnézték a párt videoreklámjait, illetve meghallgathatták Joseph Muscat máltai miniszterelnök videoüzenetét.


Csak egy helyet kaptak

A Liberálisoktól Bősz Anett kapott helyet az MSZP-Párbeszéd országos listáján. A listán sem Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, sem a párt logója nem fog szerepelni. A döntést az MSZP szombati kongresszusa közben Fodor és Bősz jelentették be. Fodor szerint a kongresszuson létrejött a "változás szövetsége, amelynek tagja a liberális párt is". Egy ilyen helyzetben minden pártnak kell kompromisszumokat kötnie, és a Liberálisok azok, akik a legtöbb kompromisszumot kötötték – mondta.

Egy befutónak tartott helyet kaptak, de eközben több egyéni körzetben is visszaléptek, és elfogadták, hogy az országos listán ne szerepeljen a nevük. "Az együttes fellépésben hiszünk" – mondta.

Bősz is a kompromisszumkészségüket hangsúlyozta, és felajánlotta erőforrásaikat a kampányhoz. Szerinte megállapodással pontot tettek a feltételezések végére, hogy részükről kizárólag személyi ambíciókról szóltak a tárgyalások.

A kérdésre, hogy kaptak-e más helyet a listán, Fodor azt mondta, ez még nyitott kérdés. A pártelnöktől megkérdezték, indul-e egyéni körzetben. Azt válaszolta, hogy "itt is vannak még kérdőjelek, de ezek rövid időn belül lezárulnak".