Megszavazták a kvótareferendumot

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

136 kormánypárti és jobbikos szavazattal döntött a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás elrendeléséről a parlament, az MSZP és az LMP nem vett részt a szavazáson, öt független képviselő nemmel voksolt.


A népszavazási kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A most elfogadott országgyűlési határozat arról is rendelkezik, hogy népszavazás lebonyolítására legfeljebb mintegy 4,9 milliárd forint fordítható.

Maga a népszavazás nincs hatással egyébként arra, hogy érvényesítik-e a szeptemberben elfogadott kvótákat a menekültek elosztására, vagy sem. Magyarország esetében 1294 ember jutna abból a 120 ezer, Görögországba és Olaszországba érkezett emberből, akik az EU-ban telepednének le. Orbán Viktor is utalt rá, és Trócsányi László igazságügyi miniszter is úgy vélte, hogy a népszavazás a később esetleg meghozandó kvótákra vonatkozik. Tehát a népszavazás nem érvénytelenítheti a szeptemberi határozatot, amelyet az EU tagállamainak szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa hagyott jóvá.