Megszavazta az Országgyűlés a vasárnapi boltzár eltörlését

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Elfogadta az Országgyűlés kedden a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló törvényt. Rogán a szavazás előtti vitában beszólt az MSZP-nek és a Jobbiknak is. Nem valószínű, hogy a nagy üzletláncok most vasárnap már kinyitnak.


Megszavazta az Országgyűlés kedden a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló törvényt. Az erről szóló javaslatot 163 igen, 2 nem és 11 tartózkodással fogadták el.

Nem valószínű, hogy a nagy üzletláncok most vasárnap már ki tudnának nyitni. A megszavazott törvénymódosítást alá kell írnia a köztársasági elnöknek, akinek erre 5 napja van. Majd ennek meg kell jelennie a Magyar Közlönyben is. A törvény a kihirdetése, vagyis a Közlönyben való megjelenése utáni napon lép életbe.

Ha az államfő gyorsan alá is írja a törvényt, az üzleteknek ezután a nyitva tartás megváltoztatását 8 napon belül kell bejelentenie a hatóságoknak, és erről a dolgozókat is értesíteni kell. A nagyobb üzleteknél komolyabb szervezést igényel a visszaállás a vasárnapi nyitva tartásra.


Vona brüsszeli barátai

A szavazás előtti vitában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: bár fontosak a gazdasági eredmények, de még a legfontosabb, hogyan gondolkoznak a családok. Az intézkedés megosztotta az embereket, a törvényt sokan ellenezték és számos politikai szereplő akart politikai tőkét kovácsolni ebből, tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt: az elmúlt egy év a kormányt igazolta, nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ennek ellenére a parlament önkorrekcióra kényszerül, a társadalom szabadságkorlátozásként élte meg, hogy nem lehet vasárnap vásárolni. A társadalmi szolidaritás és polgári Magyarország is vereséget szenvedett ebben a kérdésben, mondta.

Szóba került, hogy Rogán Antal szerint a nőket különösen nem sikerült meggyőzni a vasárnapi zárva tartás helyességéről. Az LMP képviselői nehezményezték, miért a nőket hibáztatják. A Fidesz képviselői szerint arról van szó, hogy Rogán egyszerűen tiszteletben tartja a nők véleményét. Az LMP-s Sallay Benedek erre azt felelte: ha Rogán ha ennyire tiszteletben tartja a nőket, akkor miért beszél külön róluk, miért keni rájuk a döntést.

A javaslatot benyújtó Rogán Antal a szavazás előtt reagált az elhangzottakra. Álságosnak nevezte az ellenzéket. Ezt azzal magyarázta, hogy az MSZP a népszavazással eltörölte volna a vasárnapi bérpótlékot is. Ha ez megtörtént volna, akkor 3 évig nem lehetett volna a bérpótlékot visszahozni. A Jobbikot azért bírálta, mert meg akarják akadályozni a menekültkvótáról szóló népszavazást. Rogán rákérdezett, hogy ezt a megrendelést vajon a brüsszeli baráraitól kapta-e a Jobbik.


Rogán szerint a nők nem akaraták

Rogán Antal hétfőn a kormányülés szünetében jelentette be, hogy kormány azt javasolja: a parlament vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt. A döntést azzal magyarázta, hogy a kérdés megosztotta az embereket az elmúlt egy évben.

A politikus szerint a kormány eredeti célja megvalósult, a kereskedelmi szektor bővült, a forgalom egy része átterelődött a multinacionális cégektől a közepes vállalkozások felé. De az embereket nem sikerült meggyőzni arról, hogy az intézkedés sikeres volt. Nem sikerült meggyőzni a nőket sem, közülük sokan úgy vélik, a vasárnapi boltzár megnehezíti a családok életét, mondta.

Rogán szerint mérlegelték azt is, érdemes-e milliárdokat elköltenie egy erről szóló népszavazásra. Különösen akkor, amikor a kormány egy sokkal fontosabb kérdésről, a betelepítési kvótáról szeretne népszavazást tartani. A politikus hétfői sajtótájékoztatójával egy időben be is terjesztették az Országgyűlésnek a visszavonásról szóló javaslatot, amelyet sürgősséggel tárgyaltak.

A Fidesz döntése összefüggött azzal, hogy a Kúria szerdán utat engedett az MSZP vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kezdeményezésének. A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát megváltoztatta, az MSZP népszavazási kérdését hitelesítette, Erdősi Lászlóné ezzel ellentétes tartalmú kérdését viszont nem fogadta el.

A vasárnapi boltzárt közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége ellenezte. A Medián 2015. májusában azt mérte, hogy 72 százalék támogatja a nyitva tartást. A Tárki 2015. májusában arra jutott, hogy 59 százalék szeretne, ha vasárnap nyitva lennének a boltok. Az Ipsos tavaly decemberben azt mérte, hogy 68 százalék támogatja a nyitva tartást.

Lázár János miniszterelnökségi miniszter még múlt csütörtöki Kormányinfón is tagadta, hogy a kormány a vasárnapi boltzárról szóló törvény módosításán gondolkodna. Többször elmondta, azt tarja helyesnek, ha az embereket nem kényszerítik vasárnapi munkavégzésre.