Jemen cáfolta, hogy megszakította a diplomáciai kapcsolatot Iránnal

-

Megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök kormánya – adta hírül csütörtökön az Aden TV állami televíziócsatorna, azonban később a kormány cáfolta ezt a híresztelést.


Ugyan hivatalosan nem indokolták a döntést, de Hádi elnök és a hozzá hű kormányerők többször megvádolták Teheránt azzal, hogy fegyverekkel és tanácsadással támogatja a húszi lázadókat. Hádi korábban a síita húszi felkelők térnyerése elől Szaúd-Arábiába menekült, csak a szaúdiak vezette katonai koalícióval tudott visszatérni Jemenbe.


A koalíció egy fegyverekkel megrakott iráni halászhajót foglalt le szerdán az Arab-tengeren. A hajón a kapitányon kívül 14 tagú legénység tartózkodott, valamennyien iráni állampolgárok, őket őrizetbe vették. Egy szerdán kiadott közleményben arról számoltak be, hogy a jármű fegyvereket csempészett volna Jemenbe a húsziknak.

Az Ádeni-öböl partján fekvő országban hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és a Jemenbe Rijádból fél év után visszatért Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében, nyolc arab ország támogatásával március óta légicsapások sorozatát méri jemeni célpontokra.

Bahrein, amely a koalíció tagja, csütörtökön hazahívta iráni nagykövetét, és utasította az iráni nagykövetség ügyvivőjét a királyság 72 órán belüli elhagyására az ország belügyeibe való „folyamatos iráni beavatkozás" miatt.

A jemeni helyzettel és az egymásnak feszülő érdekszövetségekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.